1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentokenttäprotesti johti väkivaltaisuuksiin Ranskassa

Kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoitus johti väkivaltaisuuksiin, kun radikaalit ympäristöaktivistit rikkoivat kauppojen ikkunoita ja taistelivat poliisin kanssa.

Ulkomaat

Nantesin kaupungin lähelle suunniteltu lentokenttä on herättänyt kovaa vastustusta kaupungin asukkaiden keskuudessa. Lauantaina noin 20 000 ihmistä osoitti mieltänsä hanketta vastaan kaupungin Petite Hollande -torilla. Mielenosoitus oli viimeisin noin vuoden ajan jatkuneessa protestiliikehdinnässä.

Varsinainen päämielenosoitus sujui rauhanomaisesti, mutta samanaikaisesti pienempi, noin tuhannen radikaalin ympäristöaktivistin joukko järjesti väkivaltaisen mellakan, jossa he rikkoivat liikkeiden ikkunoita ja ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa. Mellakoitsijat hajoittivat lisäksi paikallisen postitoimiston ja lentokenttähankkeen alihankkijan toimiston.

Yhteenotoissa mellakoitsijat heittelivät poliisia katukivillä, pulloilla ja muilla esineillä. Poliisi puolestaan käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja joukon taltuttamiseksi. Yhteenotoissa loukkaantui kuusi poliisia ja neljä mielenosoittajaa pidätettiin.

"Urbaania sissisotaa"

Viranomaiset ovat tuominneet jyrkästi väkivaltaisuuksien järjestäjät. Ranskan sisäministeri Manuel Vallsin mukaan päämielenosoituksen maltilliset järjestäjät eivät kykeneet pitämään hallussaan radikaalia laitavasemmistoa, joka muutti mielenosoituksen "urbaaniksi sissisodaksi".

Ympäristöaktivistit ja muut paikalliset vastustavat suojellulle suoalueelle suunniteltua lentokenttää, koska katsovat sen vaarantavan paikallisen luonnon ja tuhlaavan talouskriisissä kärvistelevän valtion rahoja. Hankkeen puolustajien mukaan uusi lentoasema kasvattaisi merkittävästi turismia Länsi-Ranskassa.

Läntisessä Ranskassa sijaitsevan Nantesin lähelle suunnitellun lentoaseman rakennustöiden on määrä alkaa tänä vuonna. Rakennusprojektin on arvioitu kustantavan 580 miljoonaa euroa ja lentoaseman avaavan ovensa aikaisintaan vuonna 2019, vaikka alun perin sen oli määrä aloittaa toiminta jo 2017.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi