1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksikon huumepomo pidätettiin turistien suosimassa kaupungissa

Joaquín ”El Chapo” Guzmán Loera oli rakennuttanut kerrostaloasunnostaan maanalaisen käytäväverkon, joka johti seitsemään eri taloon lähistöllä.

Ulkomaat
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin 22. helmikuuta. Hän oli pakoillut poliisia 12 vuotta.
Meksikon suurin huumepomo Joaquín ”El Chapo” Guzmán Loera, 60, pidätettiin lauantaina.

Meksikon hallitus ja presidentti juhlivat riemuvoittona lauantainaamuna sitä, että laivaston ja poliisin yhteisoperaatiossa otettiin kiinni Meksikon suurin huumepomo Joaquín ”El Chapo” Guzmán Loera, 60.

Myös rajan pohjoispuolella Yhdysvalloissa viranomaiset olivat tyytyväisiä, koska kaikista Yhdysvaltoihin salakuljetetuista huumeista El Chapon johtaman Sinaloan huumekartellin uskotaan toimittaneen peräti 40 prosenttia. Amerikkalaiset huumeviranomaiset olivat luvanneet hänen pidätykseensä johtaneista tiedoista viiden miljoonan dollarin palkkion. El Chapo laajensi huumeimperiuminsa Eurooppaan ja Aasiaan.

El Chapo karkasi vankilasta pyykkikoriin piiloutuneena

Hän pakeni tammikuussa vuonna 2001 Jaliscon osavaltiossa sijaitsevasta vankilasta pyykkikoriin piiloutuneena. Toisten tarinoiden mukaan hän käveli itse ulos vankilasta lahjottuaan vanginvartijat kilon painoisella kultaharkolla. Nyt Chapo palasi vankilaan vankassa poliisivartiossa. Hänet tuotiin Mazatlánista Pohjois-Meksikosta kolmen helikopterin lentueessa Méxicon osavaltiossa olevaan erikoisvankilaan.

Joaquín Guzmán Loera oli nipin napin välttänyt pidätyksen niin monta kertaa 13 vuoden aikana, että vähitellen suuri yleisö alkoi uskoa, että häntä ei saada koskaan kiinni. Hän leikki kissaa ja hiirtä viranomaisten kanssa näyttäytymällä yllättäen milloin missäkin ja livahtamalla aina pakoon ennen kiinniottoa.

Useimmiten kerrottuihin legendoihin kuuluu se, että Chapo astelee henkivartijoidensa ympäröimänä loistoravintolaan. Henkivartijat sulkevat ovet ja keräävät muilta asiakkailta puhelimet pois. Kaikki syövät Chapon laskuun ja lopulta tämä tarjoaa kaikille konjakit ja häipyy paikalta.

Liikanimi Chapo tarkoittaa pätkää. Huumepomon pituudesta on erilaisia tietoja, mutta hän lienee 160 sentin paikkeilla ja saappaat jalassa 166, kuten hänestä vitsaillaan. Häntä kuvataan kylmäksi, laskelmoivaksi ja älykkääksi. Erityisen hyvä hänen kerrotaan olleen aseiden käsittelyssä. Chapon mieliase oli Kalašnikovin rynnäkkökivääri.

El Chapo oli logistiikkanero

Hän syntyi vuonna 1954 köyhään maalaisperheeseen ja vietti ensimmäiset työvuotensa maatyöläisenä, mutta hän joutui huumekartellien vaikutuspiiriin tuhansien muiden nuorten meksikolaisten tapaan. Varsin pian hän alkoi nousta kohti kartellin johtoa. Hänellä oli erinomainen järjestelykyky, jonka turvin hän loi salakuljetusreitin Kolumbiasta Yhdysvaltoihin. Salakuljetus perustui pienlentokoneisiin, jotka nousivat ja laskeutuivat viidakoihin raivatuille kentille. El Chapoa pidettiin logistiikkanerona, koska hän osasi pitää huolen siitä, että salaisilla viidakkokentillä oli aina huoltoa ja polttoainetta koneille.

Chapo Guzman oli rakennuttanut itselleen varsinaisen ketunpesän. Hänen kerrostaloasunnostaan johti maanalainen käytäväverkko seitsemään eri taloon lähistöllä.

Pidätyksen tekivät kymmenet laivaston sotilaat klo 6.40 lauantaiaamuna. Yleinen syyttäjä kertoi lehdistötilaisuudessa, että operaatio oli monimutkainen. Chapon asunnon ovi oli vahvistettu tukevalla teräsportilla, mutta myös pakokäytävissä oli tukevia teräsovia, jotka voitiin läimäistä kiinni pidättäjien nenän edestä.

Chapon kiinniotto tapahtui laukaustakaan ampumatta. Samalla otettiin kiinni 13 muuta henkilöä ja 97 asetta takavarikoitiin. Niiden joukossa oli myös kranaatinheittimiä. Chapon miehiltä takavarikoitiin 16 luotisuojattua autoa. Samaan aikaan tehtiin operaatiot neljälle maatilalle.

El Chapo pidätettiin turistien keskeltä

Chapo Guzmanilla oli epäilemättä monta muutakin piilopaikkaa Pohjois-Meksikon vuorilla, mutta hänet pidätettiin keskeltä turistialuetta Mazatlanin kaupungista Tyynenmeren rannalta Miramar-nimisestä talosta.

Edellisen presidentin Felipe Calderónin aikana kerrottiin suosittua salaliittoteoriaa, että El Chapo oli viranomaisten suojeluksessa, koska hänen johtamansa Sinaloan kartelli piti muut kartellit kurissa ja näin ollen vähensi väkivaltaa.

Meksikossa kysytään, kuinka paljon yhden suuren huumepomon pidätys parantaa tilannetta. Edellisen presidentin Felipe Calderónin aikana uskottiin, että kun huumepomoja tapetaan tai vangitaan, se johtaa kartellien voiman heikkenemiseen.

Väkivallan vähenemiseen ei enää uskota, koska huomattiin, että kun tärkeä huumepomo kuoli tai vangittiin, siitä seurasi verisiä vallanperimyssotia. Samalla kartellit hajosivat pienemmiksi ja ketterämmiksi. Edellisen presidentin Felipe Calderónin julistamassa huumesodassa kuoli 60 000-80 000 ihmistä. Useimmat heistä olivat kartellien nuoria pyssymiehiä, jotka tappoivat toisiaan. Väkivalta jatkuu, mutta vähäisempänä. Nyt kuolee tuoreen hallituksen tilaston mukaan noin 10.000 ihmistä vuodessa.

Markku Saksa, México
Kirjoittaja on Meksikossa asuva vapaa toimittaja

Lue seuraavaksi