Olli Rehn: Ukraina-tuki ei saa olla hukkaan heitettyä rahaa

Talouskomissaarin mukaan lähipäivinä ja -viikkoina arvioidaan, mikä on paras tapa tukea Ukrainaa.

Ulkomaat
Olli Rehn
Olli RehnLehtikuva / Vesa Moilanen

Ukrainan on alettava uudistaa talouttaan saadakseen taloustukea Euroopan unionilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta, sanoo EU:n talouskomissaari Olli Rehn.

– Niiden ehto on ollut se, että Ukraina ryhtyy talouden uudistamiseen, jotta apu ei ole hukkaan heitettyä rahaa, Rehn toteaa Yle Uutisten haastattelussa.

Rehn korostaa, että Ukrainassa on saatava ensin aikaan kansanvaltainen poliittinen ratkaisu.

– Kun uudistukset lähtevät maassa liikkeelle, niin siinä vaiheessa Euroopan unionin pitää olla valmis tukemaan Ukrainaa olennaisesti, jotta maa pääsee jaloilleen ja pystyy vahvistamaan omaan kehitystään.

Rehn ei ota suoraan kantaa siihen, tarkoittaisiko EU:n Ukrainalle lupailema taloudellinen tuki lainaa. Hänen mukaansa lähipäivinä ja -viikkoina arvioidaan, mikä on paras tapa tukea Ukrainaa.

Rehnin mielestä EU:n pitäisi tarjota Ukrainalle miljardiluokan tukia, kirjoittaa talouslehti Financial Times. Rehn oli todennut G20-ryhmän talouskokouksen yhteydessä Australiassa, että tukisumman on oltava ennemmin miljardeja kuin satoja tuhansia euroja. Rahat voitaisiin ottaa hänen mukaansa EU:n budjetista ja EU-jäsenvaltioilta.