1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Nyt lämpenee – etelään jopa +8 astetta

Pohjoisessakin mennään plussan puolelle. Yölämpötilat putoavat pohjoisessa vielä pakkaselle, joten pohjoisessa hiihtolomalaisten hiihtokelit ovat toistaiseksi turvatut. Tavanomaista lauhempi sää vallitsee seuraavan neljän viikon ajan suurimmassa osassa Pohjois-Eurooppaa.

sää
Mies ulkoilutti koiria räntäsateessa 18. helmikuuta.
Mies ulkoilutti koiria räntäsateessa 18. helmikuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ilmatieteen laitoksen viiden vuorokauden ennusteen mukaan lounaasta virtaa lauhaa ja kosteaa ilmaa Suomeen.

Viikon alkupuolella lämpötila kohoaa etelässä jopa +4 – +8 asteen välille. Pohjoisessakin on lämmintä ja lämpötila nousee myös Pohjois-Suomessa plussan puolelle +1 – + 5 asteeseen. Öisin lämpötila putoaa nollan tuntumaan, pohjoisessa pakkaselle.

Viikon keskivaiheilla sää viilenee, lämpötila laskee 0 – +3 asteen välille, pohjoisessa 0 ja -4 asteen välille. Yölämpötilat laskevat etelässäkin pakkasen puolelle.

Aluksi pilvisyys on melko runsasta ja ajoittain tulee tihkusateita, Lapissa sataa paikoin räntää. Viikon alkupuolella maan eteläosa selkenee. Pohjoisessa pilvisyys on edelleen runsasta ja ajoittain tulee lumisateita.

Viikon loppupuolella pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen ja maan etelä ja keskiosassa tulee räntä- tai lumikuuroja, pohjoisessa lumikuuroja.

Sademäärä on vedeksi muutettuna 0 – 5 mm.

"Kunnon talvea etelään tuskin enää tulee"

Ilmatieteen laitoksen kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lauhempi sää vallitsee seuraavan neljän viikon ajan suurimmassa osassa Pohjois-Eurooppaa. Erityisesti kahdella ensimmäisellä viikolla lämpötilapoikkeama on huomattava.

Ylen meteorologi Toni Hellisen mukaan keskimääräisesti vuorokauden keskilämpötila on tähän aikaan vuodesta etelässä muutaman asteen pakkasella ja pohjoisessa noin -10 astetta.

– Pitkäaikaisten arvioiden mukaan näyttää siltä, että ainakin muutama seuraava viikko on keskimääräistä huomattavasti lämpimämpää, Hellinen sanoo.

Aivan vielä ei kuitenkaan etelässäkään kannata puutarhahommiin ryhtyä.

– Mahdollista on, että maaliskuussa tulee vielä kylmä jakso ja lunta sataa etelässäkin, mutta mitään kunnon talvea tästä enää tuskin saadaan, Hellinen kommentoi.

Lue seuraavaksi