Maailman johtajat kannustavat Ukrainaa yhtenäisyyteen

Saksan liittokansleri Angela Merkel on puhunut Ukrainan tilanteesta tänään sekä Julia Timošenkon että Vladimir Putinin kanssa. Myös Yhdysvallat on ilmaissut, ettei Ukrainan hajoaminen ole kenenkään etujen mukaista.

Ukraina
 Several hundred Polish people take part in a demonstration in the center of Warsaw, Poland, 23 February 2014, in support of anti-government protest in Kiev (Ukraine).
Puolan Varsovassa sadat ihmiset marssivat Ukrainan opposition tukimielenilmauksessa 23. helmikuuta.Grzegorz Jakubowski / EPA

Ukrainan alueellista eheyttä on suojeltava, vaativat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. He keskustelivat Ukrainan tilanteesta puhelimitse tänään sunnuntaina. Merkel ja Putin olivat yhtä mieltä siitä, että Ukrainaan on saatava toimiva hallitus nopeasti. Määränpäänä on taloudellisesti ja poliittisesti vakaa Ukraina.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Susan Rice on painottanut tänään Ukrainan yhtenäisyyden merkitystä.

– Ei ole Ukrainan, Venäjän, Euroopan tai Yhdysvaltojen etujen mukaista, että Ukraina hajoaisi, NBC-kanavan Meet the Press -ohjelmassa puhunut Rice sanoi.

Amerikkalaisohjelmassa Ricelta kysyttiin myös tilanteesta, jossa Venäjä mahdollisesti lähettäisi sotilaita Ukrainaan.

– Se olisi vakava virhe, väkivallan paluu ei olisi kenenkään etujen mukaista, Rice vastasi.

Aiemmin tänään sunnuntaina Merkel kannusti vapautettua oppositiojohtajaa Julia Timošenkoa tekemään työtä maan ja myös opposition yhtenäisyyden puolesta. Erotettua presidenttiä Viktor Janukovitšia vastustavaan joukkoon mahtuu monenlaisia ajatussuuntia, joukossa on myös ääriryhmiä, kuten juutalaisvastaisia joukkoja. Myös Timošenko jakaa mielipiteitä ja esille on nostettu myös hänen menneisyytensä ja korruptio.

Merkel puhui myös Timošenkon kanssa puhelimessa. Hän onnitteli Timošenkoa vankilasta pääsyn johdosta. Merkelin lausunnon mukaan Timošenkon paluu Ukrainan politiikkaan on yksi päätekijöistä, joilla maan olot saadaan entistä vakaammiksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP