1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viron pääministeri aikoo erota

Viroon muodostetaan väliaikaishallitus. Vaalit on määrä järjestää ensi vuonna.

Ulkomaat
Viron pääministeri Andrus Ansip.
Andrus AnsipYle

Viron pääministeri Andrus Ansip aikoo jättää eroilmoituksensa maaliskuun alussa.

– Jätän eronpyyntöni presidentille laskiaistiistaina, Ansip kertoi televisiopuheessaan tänään sunnuntaina. Kyseessä oli vuosittainen pääministerin itsenäisyyspäivän puhe, jonka hän pitää näin Viron itsenäisyyspäivän aattona.

Presidentti Toomas Hendrik Ilves voi odottaa siis saavansa ilmoituksen 4. maaliskuuta. Ansip aloitti pääministerinä 2005: Nykyhallitus on hänen kolmantensa.

Jo aiemmin Ansip on sanonut, ettei hän muodosta seuraavaa hallitusta. Päätös lopettaa kesken kauden tarkoittaa väliaikaishallituksen muodostamista. Virossa järjestetään vaalit maaliskuussa 2015. Ansipin puoluetoveri, reformipuolueen Siim Kallas on palaamassa Viroon Brysselin tehtävistään. Hän tulee korvaamaan Ansipin ja muodostamaan väliaikaisen hallituksen.

Virossa spekuloidaan, että Ansip tähtäisi mahdollisesti EU-komissaarin tehtäviin. Eurovaalit järjestetään toukokuussa. Siim Kallas on parhaillaan liikennekomissaari ja komission varapuheenjohtaja. Kallas on ollut Brysselissä 10 vuotta. Hän oli Viron pääministeri 2002–03.

Puheessaan Ansip ei kertonut tarkemmin tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi