Paenneen Janukovitšin kartanosta löytyi lista toimittajista ja muita arkaluonteisia papereita

Toimittajat löysivät Janukovitšin kartanosta asiakirjoja, jotka oli yritetty polttaa. Lähtijöillä ei ollut ilmeisesti riittävästi aikaa tuhota kaikkea haluamaansa.

Ukraina
Ihmiset järjestelevät paperinippuja maassa.
Toimittajat ja muut paikalle saapuneet alkoivat heti tutkimaan Janukovitšin kartanosta löytyneitä papereita paikan päällä 22. helmikuuta.Yaroslav Vaiss / EPA

Ukrainassa toimittajat ovat tutkineet asiakirjoja, joita on löytynyt erotetun presidentin Viktor Janukovitšin kiireessä jättämästä kartanosta. Toimittajat ovat etsineet todisteita korruptiosta. He ovat löytäneet muun muassa osin poltettuja asiakirjoja. Paikalliset asukkaat löysivät asiakirjoja myös kartanon tekojärvestä.

– On selvää, että ihmisillä, jotka täältä lähtivät, ei ollut riittävästi aikaa polttaa asiakirjoja, joten he heittivät ne veteen, päättelee ukrainalaisen Kommersant-lehden toimittaja Sergei Sidorenko.

Janukovitšin yksityiselämästä ei hänen presidenttiaikanaan kerrottu julkisuuteen. Paikallisen englanninkielisen Kyiv Post -lehden toimittaja on jakanut nyt Twitterissä asiakirjaa, joka näyttäisi olevan lasku kattokruunuista - hintaa niille on kertynyt 30 miljoonaa euroa. Ukrainska Pravdan verkkosivuilla esitellään asiakirjoja, joissa vahvistetaan, että yhteen alueen rakennuksista oli hankittu huonekaluja yli 800 000 eurolla ja kartanon eläintarhan nimikyltteihin oli käytetty yli 7 000 euroa.

Lista toimittajista ja suuria tilisiirtoja

Ukrainska Pravdan tietojen mukaan kartanosta on löytynyt lista toimittajista, jotka ovat tutkineet korruptiotapauksia ja vaatineet enemmän tietoja myös presidentin raha-asioista. Joukossa oli myös tietoja autoista, jotka on liitetty toimittaja Tetjana Tšernovilin tapaukseen. Hänet pahoinpideltiin vakavasti joulukuussa. Opposition mukaan syynä oli toimittajan osallisuus hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin.

Esimerkiksi suuret kulut eivät sinänsä todista korruptiosta. Toimittaja Sidorenko kuitenkin korostaa, että kulut herättävät kysymyksiä: Janukovitšin vuositulot presidenttinä olivat virallisesti noin 70 000 euroa. Raskauttavampina todisteina Sidorenko pitää asiakirjoja, joissa on kyse jopa miljoonien dollarien rahansiirroista tuntemattomilta yksityishenkilöiltä paikallisille pankkitileille.

Orpokodiksi tai museoksi?

Ihmisten kerrotaan edelleen tungeksivan katsomaan Janukovitšin yksityisasuntoa, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Kiovasta 140 hehtaarin tontilla. Oppositioaktivistit valvovat, ettei alueelta varasteta mitään.

Ukrainan parlamentti äänesti selkeällä äänten enemmistöllä, että Janukovitšin yksityisasunto luovutetaan valtiolle. Kartanon mailla on muun muassa golfkenttä, eläintarha ja autokokoelma. Eläintarhassa on esimerkiksi antilooppeja. Eläimet aiotaan siirtää Kiovan eläintarhaan.

Nyt ukrainalaiset ovat keskustelleet siitä, mitä kartanolle olisi tehtävä. Esillä on ollut monenlaisia ehdotuksia, kuten orpokoti, jonkinlainen parantola tai väkivaltaisuuksissa surmansa saaneille omistettu museo.

Erotetun presidentin uumoillaan olevan tällä hetkellä itäisessä Ukrainassa. Opposition mukaan mies olisi yrittänyt paeta Venäjälle, mutta häntä olisi estetty nousemasta lentokoneeseen.

Lähteet: AFP