Tutkija Hanna Smith: "Tärkeintä on, että Ukraina itse saa tilanteen rauhoitettua"

EU ja Venäjä tarkkailevat Ukrainan tilannetta. Maassa käydään hallitusneuvotteluja.

Ylen aamu
Hanna Smith
Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista arvioi, mitä Sotshin kisat merkitsivät Venäjälle ja saiko Putin kisoista sulan hattuunsa. Suomen urheiluansioita ruotivat olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo ja naisleijona, olympiakomitean urheilijaedustaja Emma Terho.

Ukrainan tilanne on ollut yön ja aamun aikana rauhallinen. Kansanarmeija valvoo järjestystä, ja hallitusneuvottelut yritetään saada valmiiksi huomiseen tiistaihin mennessä, Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kertoo Kiovasta.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton matkustaa tänään maanantaina paikan päälle. Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-insituutista pitää hyvänä, että Euroopan unioni ja Venäjä seuraavat tilannetta.

– Venäjän ja EU:n rooli oli aika keskeinen tai sen olisi pitänyt olla keskeinen, kun tilanne oli tosi paha. Ehkä hiukan liian myöhään reagoitiin EU:n puolelta. Siinä mielessä on hyvä, että EU:ssa ja Venäjällä pidetään silmällä tätä tilannetta.

– Toisaalta se, että Ukrainassa saataisiin nyt itse tilanne rauhoitettua ja valtio toimintaan, olisi vielä tärkeämpää kuin se, että joku tällä hetkellä puuttuu asiaan, tutkija Hanna Smith arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

Kaksipäiväisen vierailun aikana Ashtonin on määrä keskustella Ukrainan uuden johdon kanssa maan tulevaisuudesta ja Euroopan unionin tuesta Ukrainan talousongelmien ratkaisussa. Venäjän rooli saattaa myös muuttua aktiivisemmaksi nyt, kun Sotshin olympialaiset ovat ohi.

– Ihan selvästi oli nähtävissä, että Venäjä oli vetäytynyt taka-alalle varsinkin viime viikon tapahtumien tapahtumien aikana ja ottanut tarkkailevan roolin. Syynä saattoi olla Sotshin olympialaiset. Venäjän mediassa Ukraina ei ainakaan ykkösuutisena ollut, tutkija Hanna Smith huomauttaa.

Presidentti Viktor Janukovitšin olinpaikasta liikkuu erilaisia huhuja. Ylen toimittaja Erkka Mikkonen Kiovasta kertoo, että vahvistamattomat nettihuhut kertovat, että Janukovitš olisi otettu kiinni Krimin niemimaalla tai että hän oleskelee siellä Venäjän laivastotukikohdassa.