1. yle.fi
  2. Uutiset

KiVa Koulu puolustaa kiusaamisarkistoa – "Hyvä että asia selvitetään"

Sastamalan Sylvään koulun rehtorista on tehty kantelu, kun hän on arkistoinut kiusaamistapauksia koulussaan. Hyvä, että arkistoinnin lainmukaisuus selvitetään, sanoo kiusaamisen vastaista työtä tekevän ja tapausten rekisteröimistä suosittelevan KiVa Koulu -ohjelman johtaja Cristina Salmivalli.

Kotimaan uutiset
KiVa Koulu -opettajan opas.
KiVa Koulu -opettajan opas.YLE

KiVa Koulu -ohjelma on jo viiden vuoden ajan toiminut kouluissa tapahtuvan kiusaamisen vähentämiseksi. Ohjelman nettisivujen mukaan toiminnassa on mukana noin 2 500 suomalaista koulua.

KiVa Koulu -ohjelman johtaja Cristina Salmivalli on toivoo, että Sylvään rehtorista tehdyn kantelun myötä kiusaamistapausten arkistointiin saadaan vihdoin pelisäännöt.

Ohjeita on toivottu ja perätty jo vuosia eri viranomaisilta. Ohjelman tiimoilta on laadittu kiusaamistapausten kirjaamista varten oma lomakkeensa. Niiden säilyttämistä KiVa Koulu on suositellut myös ohjelmassa mukana oleville kouluille.

– Niihin suhtaudutaan salassa pidettävinä dokumentteina kuin mihin tahansa oppilashuollon asiakirjoihin. Tuntuu, että yksiselitteistä vastausta arkistoinnista ei ole kukaan uskaltanut antaa. Kyllä me olemme saaneet erilaisia kirjallisia dokumentteja, mutta ei sellaisia, joissa olisi yksiselitteisesti otettu tähän kantaa, Cristina Salmivalli sanoo.

– Itse olen sitä mieltä, että esimerkiksi Sastamalan Sylvään koulun rehtorin perustelut vaikuttavat varsin asianmukaisilta ja voin yhtyä niihin.

Sylvään koulun rehtori Jari Andersson puolustaa kiusaamistapauksiin liittyvän materiaalin tallentamista muun muassa sillä, että näin koululla on myöhemmin mahdollisuus todistaa, että kiusaamiseen on puututtu, jos asia nousee esiin myöhemmin.

Puhelu asianajajalta pelottaa

Cristina Salmivalli uskoo, että aihe puhuttaa myös laajemmin opettajia. On monia muitakin asioita, joissa opettajat ovat epävarmoja, mikä on lainmukaista ja mikä ei.

Itse olen sitä mieltä, että esimerkiksi Sastamalan Sylvään koulun rehtorin perustelut vaikuttavat varsin asianmukaisilta ja voin yhtyä niihin.

Cristina Salmivalli

– Ehkä sen takia he eivät uskalla toimia ollenkaan tietyissä tilanteissa. Pelätään, että joku tekee kantelun.

Salmivallin mukaan välillä saatetaan jopa aristella puuttumista koko kiusaamistapaukseen, kun pelätään, että seuraavaksi tulee puhelu asianajajalta.

Siihen KiVa Koulu -ohjelmassa ei ole otettu kantaa, kuinka kauan kiusaamislomakkeita pitää kouluilla säilyttää.

– Me olemme sitä mieltä, että esimerkiksi niin kauan kuin tietty oppilas on koulussa, niin se on järkevää.

Salmivalli myöntää, että joskus kiusaamisiin joudutaan palaamaan vuosia tapahtuneen jälkeen. Silloin on vaikea näyttää toteen, että asioihin on puututtu, jos kiusaamisesta ei ole olemassa muuta kuin muistinvaraista tietoa.

Lue seuraavaksi