Entinen maajoukkuelääkäri: Käsikauppalääkkeitä käytetään yleisesti NHL:n pukukopeissa

Entinen maajoukkuelääkäri Juhani Ikonen arvioi, että NHL:n maine ei tahraannu Niklas Bäckströmin dopingepäilyn myötä. Hänen mukaansa liiga on tarkka maineestaan ja testaa olympialaisiin lähteviä pelaajia ahkerasti. Silti hän kertoo, että NHL-pelaajat käyttävät käsikauppalääkkeitä piristystarkoituksessa.

urheilu
Jääkiekkoluistimet ja jääkiekko
Mika Kanerva / Yle

Turun Palloseuran lääkäri Juhani Ikonen pitää kohua herättänyttä ruotsalaispelaajan dopingrikkomusta yksittäisen pelaajan bisneksenä. Ikonen kertoo, että Amerikassa pseudoefedriiniä sisältäviä aineita on yleisesti käytössä pukukopeissa ja niitä saa ostaa kaupoista. Tavallisilla hoitoannoksilla ei kuitenkaan Niklas Bäckstömin ottamiin pitoisuuksiin päästä. NHL:n mainetta tapaus ei Ikosen mielestä tahraa.

- NHL on herkkä maineestaan. Kun olin itse maajoukkueen lääkärinä, valmentajat antoivat jo hyvissä ajoin listan pelaajista, joita käytetään mahdollisesti tulevissa kisoissa. Heitä testattiin 2 - 3 kertaa kauden aikana, kertoo Ikonen.

Ikonen on itse ollut lääkärinä kaksissa olympialaisissa Salt Lake Cityssä ja Naganossa ja silloin kisojen edellä myös NHL-pelaajia testattiin ahkerasti.

NHL ei rankaise pelaajaa Ikosen mielestä siksi, koska se pitää pseudoefedriiniä niin mietona aineena.

- EPO ja hormonit ovat järeää kalustoa, kertoo Ikonen.

Koivun mielestä fiksut pelaajat eivät syyllistyisi moiseen

Kiekkovaikuttaja Jukka Koivu toteaa, että asiaan on vaikea ottaa kantaa, sillä tietoa on vasta vähän. Koivu vetoaa siihen, että kansainvälisellä liitolla ja Wadalla on ammattitaitoista väkeä.

- Tässä on erilaisia käsityksiä, mitä NHL:ssä testataan ja mitä siellä voi mennä läpi. Ei tämän taakse voi mennä, jos ajatellaan pelin lopputulosta, pohtii Koivu.

Koivu ei usko, että nuoret, fiksut pelaajat syyllistyisivät tietoisesti moiseen.

- En jaksa sitäkään uskoa, että ruotsalaiset olisivat tietoisesti ottaneet (ainetta) sen takia, että hänen(Bäkström) tehot nousee tai jotakin muuta, kertoo Koivu.