1. yle.fi
  2. Uutiset

Taksikuski kätilön sijaisena – yhteys hätäkeskukseen auki synnytyksen ajan

Taksinkuljettajat joutuvat toisinaan todistamaan synnytyksiä, kun sairaalaan ei ehditä ajoissa. Aiheeseen liittyvää koulutusta taksiyrittäjille ei kuitenkaan anneta.

terveys
Takseja jonossa.
Yle

Synnytysyksiköiden lakkauttaminen on lisännyt matkasynnytysten määrää ja taksikuskitkin joutuvat silloin tällöin avustamaan synnytyksessä.

Korppoolainen taksiyrittäjä Tiina Lehtonen pääsi muutamia vuosia sitten todistamaan tilannetta, jossa matka saaristosta Tyksiin oli odottavalle äidille liian pitkä.

– Luulin, että meillä on ihan hyvin aikaa, mutta matkan varrella huomasin, että nyt alkaa tulla kiire, Lehtonen kertoo.

Taksista soitettiin hätäkeskukseen, mutta ennen kuin ambulanssi ehti paikalle, oli lapsi jo saatettu maailmaan. Yhteys hätäkeskukseen oli auki koko synnytyksen ajan ja sieltä annettiin ohjeita sekä äidille, että synnytyksessä avustavalle taksinkuljettajalle ja lapsen isälle.

– Kun vauva syntyi ja itki, olin vähän shokissa. Sanoin hätäkeskukseen, että nyt vauva on syntynyt. Sieltä he vastasivat, että ihanaa, me kuulemme, että kaikki on hyvin, kun vauva itkee.

"Taksisynnytykset eivät ole ongelma"

Vaikka synnytyksiä taksissa sattuu kohtalaisen harvoin, ei Lehtosen todistama synnytys ole kuitenkaan yksittäistapaus. Taksikurssin tuntiopettaja Harri Koistinen uskoo, että taksisynnytysten mahdollisuus voi kasvaa sitä mukaa, kun synnytyssairaaloita lakkautetaan. Hänen mielestään kyse ei kuitenkaan ole ongelmasta.

Taksikuskeja ei myöskään erityisesti kouluteta synnytysten varalle.

– Aihetta sivutaan hyvin nopeasti ensiapukoulutuksen yhteydessä, mitään sen kummempaa koulutusta ei anneta, Koistinen kertoo.

Taksikurssin ensiapukoulutuksesn pääpaino on hätäensiavussa ja onnettomuuspaikalla toimimisessa. Koistisen mukaan synnytykseen liittyvää koulutusta ei ole näillä tuntimäärillä mahdollista lisätä.

Lue seuraavaksi