Hyppää sisältöön

Raahen Jack Sparrow marssittaa miehistönsä vaikka lankulle

Kapteenin komennon alla on yli 200-henkinen musikaalimiehistö. Poikkitaiteellinen satukonsertti Pirates of the Caribbean - Raahen rannikolla on oppimiskokemus sekä työryhmän lapsille että aikuisille.

Kuva: Iita Pirttikoski / Yle

Yli 200 lapsen ja nuoren merirosvoretki tuo Raahessa lavalle musiikkia ja kuvataidetta yhdistävän satukonsertin.  Poikkitaiteellinen teos Pirates of the Caribbean – Raahen rannikolla saa ensi-iltansa keskiviikkona.  Merirosvopäällikkö Jack Sparrow, eli kertoja Ilpo Mattila, on löytänyt keinot mittavan miehistön ruodussa pitämiseksi.

– Pannaan lankulle kävelemään jos ei miehistö ala töihin silloin kun käsketään, partasuu virnistää.

19-vuotias viulisti Jenni Mankinen on ollut ennekin jousen varressa suuren orkesterin kera, mutta noin 80 soittajan kokoonpanossa esiintyminen kiilaa kirkkaasti suurimmaksi projektiksi nuoren muusikon uralla. Mankinen uskoo, että tulevaisuuden työ voisi löytyä musiikin parista. Eikä ihme, sillä hän on silminnähden innostunut tästäkin teoksesta.

– Soittaminen on aina hauskaa. Ja yksi kappale on sellainen, että se vie aina täysin mukanaan, se viimeinen sikermä.

Rakennuspalikoita ja pikkupoikien pöljäilyä

Satukonsertti on oppimiskokemus sekä työryhmän lapsille että aikuisille, kertoo Raahen musiikkiopiston pianonsoitonopettaja ja tapahtumavastaava Kristiina Tähtinen-Mattila.

– Ainutkertainen kokemus saada kokea tällainen poikkitaiteellinen taideteos. Tässä on draama, kuva ja ääni. Varmaan tästä jää aika paljon plakkariin tulevaisuutta ajatellen. 

Esiintyjät saavat myös nauttia upeasta musiikista ja heittäytyä hetkeen, muotoilee ”Jack Sparrow”. 

– Saa heittäytyä luvalla vielä siihen pikkupojan rooliin pöljäilemään. Kotona kun on aviopuoliso joka vähän puuttuu, mies virnistää.

Depp tykkäisi

Raahessa on toteutettu aiemminkin satukonsertteja. Merirosvoesityksen jälkeen työryhmä vetää loppukevään henkeä, ja syksyllä musiikkiraudat käyvät taas Raahessa kuumina. Uutta teosta on jo mietitty, mutta ideaa ei ole vielä lyöty lukkoon useamman aihion joukosta. Tähtinen-Mattila suhtautuu uteliaasti ajatukseen siirtää lähes loppuunmyyty esitys kesällä aitoihin merimaisemiin.

– Ideana aivan loistava! Pitäisi vaan saada työvuosi jatkumaan kesän yli, niin voisimme viedä tämän tuonne rantaan, hän nauraa.  

Merirosvolaivan miehistö on vakuuttunut siitä, että esitys hurmaisi jopa itse Pirates of The Caribbean –elokuvien tähti Johnny Deppin.

– Olisi varmasti hyvin lumoutunut meidän soitosta, Jenni Mankinen maalailee.

– Ja miettisi, että minkä ihmeen takia en tullut Raaheen aikaisemmin. Kompassi oli varmaan hukassa, Ilpo Mattila jatkaa.

.
.