1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Juuson v-sanat jännittävät presidenttivierailulla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee tiistaina Joensuussa. Yksi presidentin vierailupaikoista on kasvitieteellinen puutarha Botania. Botanian tunnetuin hahmo on papukaija Juuso, jonka sanavarastoon kuuluu myös tuttu v-alkuinen sana. Botaniassa luotetaan siihen, että Juuso käyttäytyy mallikelpoisesti.

Kuva: YLE / Lasse Laitinen

Aloite Sauli Niinistön vierailuun Botaniassa tuli presidentin kansliasta, sanoo Botanian ystävät ry:n puheenjohtaja Jussi Virratvuori. Vierailulla on suuri merkitys Botanialle:

- Tasavallan presidentin vierailu puutarhassamme osoittaa arvostusta täällä tehdylle työlle. Vierailun aloite tuli presidentin kansliasta, joten kun tällainen arvostus tulee Joensuun ulkopuolelta, niin onhan se suuri kunnia.

Itä-Suomen yliopisto luopui Botanian ylläpidosta yli vuosi sitten. Toimintaa jatkaa yhdistys. Suurin tulonlähde (60 prosenttia) yhdistykselle ovat pääsylippu-, myynti- ja vuokratulot tiloista. Itä-Suomen yliopisto tuki toimintaa viime vuonna 58 000 eurolla, Joensuun kaupunki on tukenut Botanian toimintaa vuosittain noin 34 000 euron edestä.

Yleisömenestys

Vuosi 2013 oli Botanian toiminnassa yleisömenestys. Kävijöitä oli noin 21 000, mikä on kolmanneksen enemmän kuin aikaisempina vuosina.

- Botania sai näkyvyyttä eri tapahtumien muodossa viime vuonna. Ehkä ihmiset myös havahtuivat siihen, että meillä on Joensuussa todella merkittävä kohde, joka palvelee niin kaupunkilaisia kuin vieraitakin.  

Juuso lupaa käyttäytyä hyvin

Yksi Botanian vetonauloista on papukaija Juuso. Juuson sanavaraston kuuluu myös tuttu v-alkuinen sana. Presidentin vierailun yhteydessä Juuson toivotaan käyttävän asiallisempia tervehdyksiä:

- Kävimme Juuson kanssa henkevät keskustelut. Kyllähän se osaa tutun v-alkuisen sanan, joka siis ei ole veturi. Vaan kyllä Juuso osaa käyttäytyä, esimerkiksi Juuso toimi yhden kappaleen verran kapellimestarina Joensuun kaupunginorkesterin konsertissa viime vuonna. Toiminta silloin oli mallikelpoista, todennäköisesti myös presidentin vierailulla, Virratvuori toteaa.