Väylänvarren perheiden kaksikielisyyttä tuetaan kielipaketeilla

Ruotsissa satsataan paljon kaksikielisyyden vahvistamiseen. Yksi kaksikielisyyden ilosanomaa julistavista kunnista on Övertorneå, joka panostaa erityisesti lasten suomen- ja meänkielen osaamiseen.

Kotimaa
Kielipaketin sisältö pöydällä
Språkpaketet eli Kielipaketti sisältää tietoa kaksikielisyydestä, lauluja suomeksi ja ruotsiksi sekä tv- ja radio-ohjelmia sisältävän cd-levyn.Övertorneån kunta

Övertorneå haluaa vahvistaa perheiden kaksikielisyyttä. Ruotsinsuomalaisten päivän kunniaksi Övertorneån kunta jakaa maanantaina ensimmäiset Kielipaketit lapsiperheille. Kielipaketti sisältää tietoa kaksikielisyydestä, suomenkielisiä tv- ja radio-ohjelmia sekä laulukirjan ja lastenlaululevyn.

Kunta tarjoaa aineistoa perheille, jotka haluavat lastensa hallitsevan sekä ruotsia että suomen tai meän kieltä. Ensimmäiset paketit jaetaan maanantaina päiväkoteihin ja myöhemmin paketteja voi hakea myös kunnantalolta.

Paketteja on tilattu alustavasti 50, mutta niitä tilataan lisää, jos kysyntää riittää.

– Kiinnostus on ollut suurta. Moni tykkää, että tämä on tosi hyvä idea ja kaikki haluavat paketin, naurahtaa Övertorneån kulttuuripedagogi ja kielilähettiläs Sari Oja tyytyväisenä.

Suomen kieli on "aika suosittua"

Kunta haluaa vahvistaa kielipaketeilla suomen, meänkielen ja ruotsin osaamista. Oja kertoo, että suomea on aina puhuttu paljon Övertorneålla, mutta enää se ei ole itsestäänselvyys.

– Kyllähän täälläkin se on vähenemässä. Kuitenkin lasten keskuudessa huomaa, että se on aika suosittua. Monet nuoretkin, jotka eivät ole saaneet suomea oppia, ovat jälkeenpäin sanoneet, että miksei heille ole opetettu, Oja kuvailee.

Ruotsissa on viime vuosina satsattu paljon vähemmistökieliin, kuten suomeen ja meän kieleen. Radiossa ja televisiossa on jatkuvasti ohjelmia molemmilla kielillä, mikä on Ojan mukaan tuottanut nuorten parissa toivottua tulosta.

– Övertorneållakin on tehty paljon tv- ja radio-ohjelmia, ja siitä, että saa olla matkassa tv:ssä on tullut tosi hyvä juttu. Se on "coolt", Oja hymyilee.