1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Martta neuvoo: Älä kevennä vaatetusta vielä – kevyttoppaa päälle ja pipo päähän

Helmikuu on ollut poikkeuksellisen lämmin, mutta talvivaatteita ei vielä kannata viedä varastoon. Vaikka lämpöasteita riittää, viima voi olla petollinen. Pää on syytä suojata pipolla ja vartalo kevyttopalla, martta neuvoo.

ilmiöt
Nuoria välitunnilla
Yle

Toppatakeissaan hikoilevat kansalaiset ovat viime päivinä miettineet, joko toppapalttoon voisi vaihtaa ohuempaan ja kevyempään versioon.

Martan mukaan kevätvaatteiden kanssa ei kannata hötkyillä.

- Missään nimessä ei kannata hullaantua. Toisaalta, onko paksuja toppatakkeja otettu tänä talvena edes esille? Oma untuvatakkini roikkuu kaapissa melkein käyttämättömänä. Jos ajatellaan Suomen säätä, eikös kesät talvet naulakossa pidä olla vähintään yksi kevyt toppatakki, jonka voi vetää niskaan? Itä-Hämeen Marttojen erikoisneuvoja Pirkko Rosti sanoo.

Hän huomauttaa, että vuorittomiin vaatteisiin kannattaa siirtyä vasta sitten, kun kevät on pidemmällä.

- Kevätflunssa iskee helposti, jos liian äkkiä muuttaa vaatetusta. Kevyttoppatakit ovat muotia, joten nautitaan siitä, että niitä voi nyt käyttää. Paljain päin ei myöskään kannata lähteä kävelemään. Ihanat, kauniit pipotkin ovat muodissa, joten niitä voi pitää koristuksena ja silmänruokana muille. Nuorethan pitävät pipoja sisälläkin!

Eikös kesät talvet naulakossa pidä olla vähintään yksi kevyt toppatakki, jonka voi vetää niskaan?

Pirkko Rosti

Kerrospukeutuminen toimii kevättalvellakin

Pirkko Rostin mielestä suomalaiset osaavat pääosin pukeutua sään mukaan. Kerrospukeutumisen hyödyt on omaksuttu.

- Lapsiltakin saa nopeasti yhden kerroksen pois, jos on liikaa päällä. Jos paksun toppapuvun alla on vain ohut kerros, sitä on vaikea muunnella. Välikausihaalari ja alle kerroksia, silloin asua voi vaihtaa sään mukaan, hän neuvoo.

Martalla itsellään on aina talvisin matkassaan hanskat ja pipo sekä vähintään kevyttoppatakki, vaikka hän liikkuisi autolla. Kevättakin hän kaivaa esiin vasta sitten, kun elohopea kipuaa kunnolla ylös.

- En katso koskaan almanakasta, milloin alan käyttää kevätvarusteita. Muistan, että lapsena raja oli vappu. Sitten sai panna polvisukat ja kevyet kengät. Iän myötä on oppinut katsomaan, millainen ilma ulkona on ja pukeutuu sen mukaan.

Lue seuraavaksi