1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuluttaja-asiamies: Alaikäisille lähetetty aiheettomia laskuja – älä maksa

Kuluttajaviranomaisten mukaan vanhempien on syytä reklamoida alaikäisen lapsensa saamasta laskusta. Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajalla ei ole velvollisuutta maksaa sellaisesta tuotteesta tai palvelusta, jota hän ei ole tilannut.

Kotimaan uutiset

Kuluttaja-asiamies ja kuluttajaoikeusneuvojat ovat saaneet viime päivinä runsaasti ilmoituksia Funlime- ja Mediabox-klubin 79 euron kuukausijäsenlaskuista. Useat laskun saaneista ovat alaikäisiä. Laskua ei pidä maksaa, mutta siitä pitää reklamoida, kuluttaja-asiamies korostaa.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan Mediaboxilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, vaan laskuja on lähettänyt sen nimissä Vertivas Ltd, jonka laskutusta hoitaa FC-Perintä-niminen yritys.

Kampanjassa on hyödynnetty viranomaisten tietojen mukaan ainakin kolmea eri toimintamallia. Osa kuluttajista on osallistunut älypuhelimellaan kilpailuun ja tullut samalla huomaamattaan sidotuiksi tilaukseen.

Toisissa tapauksissa kuluttaja on saanut puhelimeensa viestin koskien jonkin sovelluksen, kuten Whatsappin, vanhenemista. Viestiin on pyydetty syöttämään oma puhelinnumero, minkä jälkeen puhelimeen on saapunut viesti sopimuksen ja kuukausitilauksen synnystä.

Osassa tapauksia vaikuttaa siltä, etteivät kuluttajat ole olleet missään yhteydessä kyseiseen yritykseen, mutta ovat silti saaneet tilauslaskun.

Vanhempien syytä reklamoida

FC-Perintä on ilmoittanut, ettei se laskuta niitä alaikäisiä, jotka ovat saaneet Vertivas Ltd:n laskun jonkin edellä mainitun tilanteen perusteella. Kuluttaja-asiamies kehottaa kuitenkin vanhempia tekemään reklamaation sekä FC-Perinnälle että Vertivas Ltd:lle ja ilmoittamaan, ettei alaikäisen tekemä sopimus sido tätä ilman huoltajan hyväksyntää.

Mikäli reklamointi ei tuota tulosta, kehotetaan kuluttajia ottaman yhteyttä kuluttajaneuvontaan (siirryt toiseen palveluun).

Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajalla ei ole velvollisuutta maksaa sellaisesta tuotteesta tai palvelusta, jota hän ei ole tilannut.

Lue seuraavaksi