Fortum vuokrasi palan merta – mielessä espoolaisen aaltovoimalan testaaminen

Jos rahoitus järjestyy ja testitulokset vakuuttavat, Pingviini tuottaa Lounais-Britannian aalloista sähköä kesällä 2015.

Kotimaa
Wellon Pingviini aaltovoimala pinnalla.
Wello Oy

Fortum selvittää, voiko espoolaista Pingviini-aaltovoimalaa testata Wave Hub-koepuistossa Britannian lounaisrannikolla. Fortumin mukaan kyse on satojen tuhansien eurojen selvitystyöstä. Jos testit toteutuvat, puhutaan miljoonista.

Pingviinillä on jo takanaan kaksi testirupeamaa Skotlannissa ja edessä kolmas ensi kesänä. Testien jatkuminen Fortumin kanssa olisi aaltovoimalaa kehittävälle Wellolle tärkeää, jotta kehitystyö voi jatkua ja laitteen toiminnasta saadaan lisää todisteita.

– llman muuta Fortumin mukaantulo antaa uskoa. Yhtiöllä on useita aaltovoimahankkeita ja se on Euroopan ja maailmankin tasolla yksi merkittävimpiä tekijöitä. Tämä on todella iso asia meille, sanoo Wellon toimitusjohtaja Aki Luukkainen.

Cornwallissa on hyvä kokeilla

15 kilometrin päässä Cornwallin rannasta kehittäjiä odottaa testaamiselle varattu merialue, jonne on vedetty sähkökaapelit valmiiksi. Alueella kokeillaan erilaisia voimaloita ja olosuhteet houkuttavat myös Welloa.

– Sehän on surffiparatiisi. Se on esikaupalliseen projektiin erityisen hyvä, koska siellä on tasaista aaltoa tarjolla ja ihan kovimpia myrskyjä ei sinne tule, Luukkainen kehuu.

Vaikka Wello suojelee vielä Pingviiniään pahimmilta myrskyiltä, sitä ei suunnitella vain hyvän sään sähkölaitokseksi.

– Laite on testattu pienoismallina olosuhteissa, jotka vastaavat myrskyä, jollaisia sattuu vain kerran sadassa vuodessa. Luokitusyhtiö DNV GL on todentanut, että meidän laite kestää sen. Mutta toki kun on vain yksi laite, niin emme uskalla ottaa kovin paljoa ylimääräisiä riskejä, sanoo Luukkainen.

Raha ja testitulokset ratkaisevat

Pingviini kallistelee Cornwallin aalloilla aikaisintaan kesällä 2015. Sitä ennen Fortum haluaa nähdä ensi kesän testitulokset – ja rahaa.

– Tietysti kun kyseessä on demolaitos, tarvitsemme rahallista tukea, jotta uskallamme lähteä hankkeeseen. Uuden teknologian kehittämiseen tarvitaan totta kai myös julkista panostusta, että yritykset voivat viedä niitä eteenpäin, sanoo Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila.

Wellon toimitusjohtaja uskoo laitteeseensa.

– Ensi kesän testeistä varmasti saadaan ihan riittävät tulokset. Kahden kauden aikana kertyneen osaamisen ansiosta kolmas tulee olemaan helpompi kuin edelliset. Olennaisinta on saada riittävä varmuus laitteen sähköntuotannosta, sanoo toimitusjohtaja Luukkainen.

Usko aaltovoimaan on nousemassa

Kaikenlaiset testitulokset tulevat tarpeeseen, kun kehittäjät hakevat rahoitusta työlleen. Fortum uskoo aaltovoimaan, vaikka portugalilainen tutkimuslaitos harmitteli syksyllä rahoittajien ja poliitikkojen varauksellista suhtautumista aaltovoimaan.

– Olemme yleisesti havainneet tätä samaa ilmiötä. Uusia teknologioita kun kehitetään, se ei ole ikinä suoraviivaista ja helppoa, vaan välillä tulee takapakkia. Meidän mielestä siellä on kuitenkin tekijöitä, joihin voidaan löytää ratkaisuja. Mutta se vaatii aikaa, rahaa ja kärsivällisyyttä, sanoo teknologiajohtaja Antila.

Wellon toimitusjohtaja on törmännyt epäluuloihin, mutta näkee asenteiden kääntyneen.

– Tässä oli muutama vuosi, jolloin tuntui siltä, että uskoa koeteltiin. Toki rahan hankkiminen tähän on ollut aina haasteellista, niin kuin kaikkiin uusiin asioihin. Nyt tuntuu selkeästi siltä, että tilanne on muuttunut. Kiinnostusta ja uskoa aaltovoimaan on tällä hetkellä huomattavasti enemmän kuin pari vuotta sitten, Luukkainen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan aaltovoiman uskottavuuskasvu on osin suomalaisten ansiota.

– Näyttää siltä, että me ja toinen suomalainen AW-Energy alamme olla maailmanluokan tekijöitä. Muutama sellainen on pudonnut pois pelistä, jotka ovat isolla rahalla yrittäneet, mutta eivät ole päässeet lopputulokseen.