1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myyräkuume vie ihmisiä tehohoitoon Etelä-Savossa

Harvinaisen raju myyräkuume-epidemia on vienyt ihmisiä tehohoitoon Etelä-Savossa. Tautitapauksia on viime syksyn jälkeen todettu yli 200, kun normaalivuosina myyräkuumeeseen sairastuu noin 50 ihmistä. Myyräkuumetta esiintyy tänä talvena poikkeuksellisen paljon, koska myyräkanta on ollut runsas.

Kotimaan uutiset
Tippaletku käsivarressa
Adam Bellgrau / Yle

Etelä-Savo kärsii tällä hetkellä harvinaisen vaikeasta myyräkuume-epidemiasta. Viime syksystä asti maakunnassa riehunut epidemia on näkynyt Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä. Viime kuukausina päivystyksessä on nähty potilaita, joilla myyräkuume on tehnyt hyvin vakavia oireita.

- Ihmiset ovat hyvin sairaita ja sairastaminen kestää kauan, viikkojakin. Jopa teho-osastolle on joitakin potilaita joutunut myyräkuumeen vuoksi, kertoo päivystyspoliklinikan ylilääkäri Tuija Kallio.

Myyräkuumeelle tyypillistä on korkea kuume, päänsärky ja näköhäiriöt. Astetta vakavampana myyräkuume voi hetkellisesti jopa lopettaa munuaisten toiminnan.

- Vakavammassa vaiheessa potilaan virtsantulo vähenee tai loppuu kokonaan, koska munuaiset eivät toimi silloin normaalisti. Myyräkuumeeseen ei ole lääkettä vaan se on virustauti. Ainoastaan oireita voidaan lievittää, mutta lääkkeillä sitä ei saa parannettua.

Kallio kertoo, että alkuvuodesta on pelkkien oireiden perusteella ollut hankala erottaa myyräkuumetta influenssasta, molemmissa kun on samantyyppiset oireet alkuvaiheessa. Myyräkuume todetaan verikokeessa, ja vaikka siihen ei lääkettä ole, otetaan vakavissa tapauksissa potilas osastolle saadakseen kivunlievitystä ja suonensisäistä nesteytystä.

Useimmiten myyräkuume sairastetaan lievänä, ja siihen riittää kotihoidoksi lepo, särkylääkkeet ja runsas nesteytys.

Myyräkuumeen voi sairastaa vain kerran

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen näkee että myyräkuume-epidemia on seurausta myyräkannan vahvasta kasvusta.

- Tilastojen mukaan yksi tuhannesta myyräkuumepotilaasta menehtyy tautiin. Se on loogista, että mitä enemmän on myyriä, sitä enemmän on myös myyräkuumetta. Ja mitä enemmän ihmiset sairastuvat myyräkuumeeseen, myös vakavampia tautitapauksia mahtuu joukkoon, Vuorinen kertoo.

Myyräkuume ei tartu ihmiseltä toiselle, vaan se vaatii aina kosketuksen joko myyrään tai vähintään myyrän ulosteeseen.

- Esimerkiksi jos lakaisee ulkovaraston tai kuistin lattiaa, ja lattialla on myyrän ulostetta. Uloste joutuu lakaisun yhteydessä pölynä ihmisen hengityselimiin ja tauti tarttuu.

Myyräkuumeeseen tulee elinikäinen vastustuskyky sairauden jälkeen, joten sen voi sairastaa vain kerran.

Lue seuraavaksi