Paavi perusti Vatikaanille valtiovarainministeriön

Päätös liittyy Vatikaanin pankkia ravistelleisiin skandaaleihin. Viime kesänä Franciscus asetti komission selittämään, missä kunnossa pankki oli skandaalien jäljiltä.

Paavi Franciscus on ilmoittanut, että Vatikaanille perustetaan taloudenpitoon liittyvä uusi elin, taloussihteeristö, eli käytännössä Vatikaanin valtiovarainministeriö. Sen tehtäväksi tulee Vatikaanin varojen ja taloushallinnon kattava valvonta.

Taloussihteeristössä on 15 jäsentä – kahdeksan pappia eri puolilta maailmaa ja seitsemän maallista rahatalouden asiantuntijaa –, joita johtaa australialainen kardinaali George Pell. Sihteeristö laatii Vatikaanin vuosibudjetin ja suunnittelee ja valvoo varainkäyttöä myös pitkällä tähtäyksellä.

Päätös liittyy Vatikaanin pankkia ravistelleisiin useisiin skandaaleihin. Parhaillaan selviteltävänä on viime kesänä paljastunut kavallus, johon syyllistyi Vatikaanin taloushallinnossa työskennellyt piispa.

Franciscus on luvannut, että pankki saatetaan kuntoon, jossa se täyttää kansainväliset vaatimukset pankkitoiminnan läpinäkyvyydestä. Viime vuoden kesäkuussa hän asetti komission selittämään, missä kunnossa pankki oli skandaalien jäljiltä. Taloussihteeristön perustaminen on seurausta tuosta selvitystyöstä.