1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Muuttolintuja odotellaan jo Vaasan korkeudelle

Birdlife Suomen lintuhavaintolista kasvaa useilla paluumuuttajilla päivittäin. Kevään muuttoruuhkahuiput antavat vielä odottaa itseään, mutta ensimmäisten muuttolintujen paluuta odotellaan lauhan sään myötä päivänä minä hyvänsä Pohjanmaallekin.

Muuttolinnut taas reissun päällä. Kuva: Heidi Vanhakoski, Äänekoski

Kevät herättää eloon sekä luonnon että luontoharrastajat. Ainakin lintujen osalta, sanoo vaasalainen lintuharrastaja Ari Lähteenpää. Lähteenpää odottaa kevään ensimmäisiä lintumaailman paluumuuttajia lämpimien säiden myötä minä päivänä tahansa.

– Ensimmäiset tulevat, jos lauhat säät jatkuvat. Ensimmäiset kiurut on Suomessa jo havaittu, joten pian ne ovat meilläkin, Lähteenpää sanoo.

Lintuharrastajan arvion mukaan lintujen muuttoaika vaihtelee muutaman viikon keväästä riippuen.

– Karkeasti ottaen lintukevät heittelee ja muuttoaika vaihtelee kolme viikkoa. Se on aika pitkä aika, Lähteenpää arvelee.

– Jos katsoo tätä ja muistelee viime kevättä, voidaan olla ääripäävuosissa. Viime vuonna lunta ja kylmää oli tavattoman pitkään. Ilmassa oli muuttopainetta niin, että kun ilmatila lämpeni, linnut holahtivat tänne yhtäkkiä.

Lauhan talven vaikutuksia

Ari Lähteenpää kertoo, että lintujen paluumuutto alkaa maaliskuussa parillakymmenellä lajilla, huhtikuussa lajeja on odotettavissa yhdeksisenkymmentä ja toukokuussa odotellaan noin kuuttakymmentä lajia.

– Ensin tulevat yleensä mustavaris, uuttukyyhky, molemmat joutsenlajit, kiuru ja kottarainen, Lähteenpää listaa.

Harrastaja tietää lauhan talven aiheuttaneen sellaisten lintujen talvehtimisia alueella, jotka tavallisesti viettävät kylmät kuukauden muualla.

– Tiedän, että Vaasassa on mustavaris, joka on aika harvinainen talvehtija, mutta kun on ollut leutoa, se on pyörinyt täällä, Ari Lähteenpää sanoo.

Lämpimän talven lintuhavaintolista on muutenkin hiukan normaalista poikkeava.

– Esimerkiksi rastas on puuttunut, vaikka on lämmin, koska ei ollut pihlajanmarjoja. Lämpimän talven ilmiö on, että kun luonnossa on ruokaa, linnut ovat levällään ja niitä näkyy ruokintapaikoilla tavallista vähemmän.