Syyttäjä vaatii hovioikeudessa ehdotonta vankeutta Tampereen valelääkärille

Helsingin hovioikeudessa alkaa tiistaina tamperelaisen valelääkärin rikosjutun käsittely. Syyttäjä vaatii valelääkärille 2 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Tamperelainen mies puolestaan vaatii rangaistuksen lieventämistä.

Kotimaa
Helsingin käräjäoikeus.
YLE

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime toukokuussa tamperelaisen miehen kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen useasta eri rikoksesta. Käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdesta törkeästä väärennyksestä, neljästä törkeästä petoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Tiistaina hovioikeudessa alkavassa käsittelyssä tamperelaismies vaatii rangaistuksensa lieventämistä. Hän vaatii myös hovioikeutta hylkäämään kokonaan osan rikoksista, joihin hänet tuomittiin käräjäoikeudessa.

Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Anja Rinkinen oli tyytyväinen käräjäoikeuden langettamaan tuomion pituuteen, mutta hän vaatii kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen muuttamista ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi. Syyttäjän mielestä käräjäoikeuden tuomitsemat teot ovat niin vakavia, että ne vaativat ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Syyttäjän mukaan tamperelaismies oli ostanut väärät pietarilaistodistukset lääkärin opinnoista ja tutkinnosta noin 500 eurolla. Mies hankki papereilla Valviralta lääkärin toimiluvan Suomeen. Hän työskenteli näiden todistusten avulla lääkärinä muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä, Attendo MedOnissa ja Mediverkon Hoivapalveluissa vuosina 2008–2011. Käräjäoikeudessa mies tuomittiin maksamaan korvauksia asianosaisille.

Syyttäjä totesi käräjäoikeudessa, että tamperelaismiehen toiminta on vaarantanut potilasturvallisuuden, vaikkei konkreettista vaaraa olisikaan tapahtunut.

Puolustuksen mukaan tamperelaismies ei toiminut työskennellessään ilman valvontaa ja hänellä oli sairaanhoitajan koulutus.

Helsingin hovioikeus on varannut tamperelaisen valelääkäriin jutun käsittelyyn kaksi päivää. Hovioikeuden tuomio annettaneen maalis-huhtikuun aikana.

Helsinkiläistä Esa Laihoa epäillään kolmesta taposta

Helsinkiläisen valelääkäriksi epäillyn Esa Laihon rikosjuttu on osittain siirtynyt syyteharkintaan.

Myös Laihoa epäillään muun muassa törkeistä petoksista ja luvattomasta terveydenhuollon harjoittamisesta. Vakavampi rikosepäily liittyy kolmen potilaan kuolemistapauksiin. Poliisi epäilee vielä kesken olevassa tutkinnassaan Laihoa kolmesta taposta.

Laiho on kiistänyt rikosepäilyt.