1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Aikaisin alkanut siitepölykausi vaikeuttaa siedätyshoitoa

Siitepölyallergian siedätyshoidon tulisi olla täydessä vauhdissa ennen kuin siitepölykausi alkaa.Tällä hetkellä eteläisessä Suomessa kukkivat leppä ja pähkinäpensas. Allergialääkitys olisi syytä aloittaa näinä päivinä.

Kuva: Yle

Siitepölykausi on alkanut kuukautta aiemmin kuin normaalivuosina. Tämä on aiheuttanut ongelmia siitepölyallergian siedätyshoitoon.

– Siedätyshoito aloitetaan niin, että ylläpitoannokseen päästään viimeistään ennen kuin kukinta alkaa. Nyt, kun siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin, se sotkee tammi-helmikuussa aloitettuja hoitoja, allergologian professori Johannes Savolainen kertoo.

Jos potilas on oireinen, kun hänelle annetaan siedätyshoitoa, tulee pistokohtaan herkemmin sivuvaikutusreaktioita. Jos potilas on lääkittynä oireeton, ongelmia ei välttämättä tule.

Tällä hetkellä eteläisessä Suomessa kukkivat leppä ja pähkinäpensas. Vielä toistaiseksi siitepölymäärät ovat pieniä, mutta herkimmät allergikot ovat jo saaneet oireita.

Kahden vuoden jonot siedätyshoitoon

Siedätyshoito on vaihtoehto lääkehoidolle, mutta siihen päästäkseen potilas tarvitsee lähetteen. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa pystytään aloittamaan noin 50 henkilön siedätyshoito vuosittain, mutta lähetteitä tulee enemmän.

Annika Saarto mittaa siitepölypitoisuutta Turun yliopiston katolla. Kuva: Olga Pihlman / Yle

– Jos nyt päätettäisiin aloittaa siedätyshoito, aloitus menisi todennäköisesti vuoteen 2016, Savolainen sanoo.

Lääkityksellä allergiaansa hoitavien olisi hyvä aloittaa sekä nenäsumutteiden että antihistamiinin käyttö jo ennen kuin kukinta alkaa.

– Monien saattaisi olla hyvä jo lähiaikoina lääkkeiden käyttö.