1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Äkillinenkään lämpöaalto ei sulata Salpausselän kisoja

Perjantaina käynnistyvät Salpausselän kisat käydään lauhassa säässä. Kisojen peruuntumisesta ei silti ole pelkoa. Suorituspaikat kestävät myös hetkellisen lämpöaallon. Katsojalle ikävintä olisi vesisade.

urheilu
Salppuri tuo kevään, siltähän tuo näyttää.
Salppuri tuo kevään, siltähän tuo näyttää.Heikki Ahonen / Yle

Salpausselän kisojen näyttämö Lahden urheilukeskuksessa on kaljun näköinen lumenpuutteen vuoksi. Vihreää nurmikkoa pilkottaa siellä täällä mäkihypyn rinnekatsomossa ja muutenkin yleisnäkymä on harmaa. Kisakoneistoa lauha sää ei ole hyydyttänyt.

Salpausselän kisojen kilpailukoordinaattori Jarkko Laine vakuuttaa, että kaikki on valmista viikonlopun koitokseen.

- Kaikki suorituspaikat ovat valmiina ja varmasti pysyvät kuluvan viikon vielä kilpailukunnossa, Laine kertoo.

Lauha sää on aiheuttanut ja aiheuttaa silti paljon lisätyötä ladun varrella, missä kansainväliset kisasäännöt huomioiden pitää kaiken olla viimeisen päälle laitettu.

Lunta tykitetty paksusti

Lunta on silti riittävästi. Sitä on koko viiden kilometrin hiihtolenkillä joka kohdassa vähintään 30 senttiä. Samoin hyppyrimäkien alastulorinteissä lumen paksuus riittää pitkälle kevääseen.

- Vitonen on lumetettu tammikuussa silloin, kun tuli uudestaan oikea talvi. Siitä lähtien tätä on pidetty kunnossa. Täytyy antaa kaikki tunnustus kaupungille, ovat tehneet tosi hyvää työtä, Laine kehaisee.

Päivittäisiä lisätöitä lauha sää silti aiheuttaa eikä kaikki aina kisakatsojan silmin näytä niin esteettiseltä, kun lumi ei olekaan kirkkaan valkoista.

- Sillan pieliä ynnä muita kohtia mistä lumi sulaa, joudumme täyttämään päivittäin. Varmasti latuporukat, samoin kuin mäessä, joutuvat tekemään täysiä päiviä.

- Vaikka ladun pinta pehmenee, pohja on silti kova. Olen varma ja pystyn myös takaamaan, että , Laine vakuuttaa.

Yhtään vesilammikkoa ei kisojen aikana laduilla nähdä.

Jarkko Laine

Kylmäkone pitää hyppyrit jäässä

Paljon kansainvälisiä kilpailuja nähnyt Laine ei pidä ihmeellisenä Salpausselän kisojen vähäistä lumimäärää verrattuna olosuhteisiin, mitä Euroopan muilla kisapaikoilla on tarjota.

- Tämä on normaali Keski-Euroopan keli. Siellä kilpaillaan läpi talven ilman ongelmia. Varmasti pystymme hoitamaan lauhasta säästä johtuvan haasteen.

Hyppyrimäissä kylmäkone on pyörinyt koko talven pitäen vauhdinottomäen ladun jäässä. Normaalimäessä on oikea jäälatu eikä lunta ei ole käytetty ollenkaan.

Suurmäen latu on tehty tampatun lumen päälle, mutta kylmäkone huolehtii sielläkin siitä, että lumi ei pääse sulamaan.

- En usko, että sää on hyvien kilpailujen esteenä. Meillä on täällä maailman parhaat urheilijat. Uskon, että jokaiselle löytyy nähtävää.

Lue seuraavaksi