Medvedev arvosteli ankarasti Ukrainan uutta johtoa ja sen tunnustaneita

Pääministerin kannanotto on jyrkempi kuin mikään Venäjän tähänastisista kommenteista vallan vaihtumiseen Ukrainassa.

Ukraina
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev Yle

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on kyseenalaistanut Ukrainan tämänhetkisen johdon laillisuuden. Venäjän uutistoimistojen mukaan Medvedev sanoi, että Ukrainan edellinen johto sivuutettiin aseellisella kapinalla. EU poikkeaa järjen tieltä tunnustaessaan uudet johtajat, Medvedev suomii.

Kannanotto on Venäjän jyrkin sitten viikonlopun, jolloin Ukrainan parlamentti erotti presidentti Viktor Janukovitšin ja teki parlamentin puhemiehestä presidentin toukokuun ennenaikaisiin presidentinvaaleihin saakka.

Venäjä myös pitää Ukrainan nykytilannetta uhkana sekä kansalaisilleen että eduilleen Ukrainassa, mihin liittyen Venäjä kutsui suurlähettiläänsä Kiovasta kotiin neuvotteluja varten, Medvedev sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä on valmis palauttamaan suhteet Ukrainaan heti, kun maalla on normaali hallitus, joka pohjautuu perustuslakiin ja muuhun lainsäädäntöön. Ukraina on Medvedevin mukaan edelleen tärkeä kumppani, jonka kanssa Venäjä on valmis keskustelemaan mistä tahansa aiheesta, kunhan on selvää, kuka keskustelukumppani todella on.

– Jos Kalashnikoveja kantavia ihmisiä mustissa naamioissa pidetään hallituksena, meidän on vaikea tehdä yhteistyötä sellaisen hallituksen kanssa, Medvedev sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Itar-Tass