1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemi ei lannistu vaikka biodiesellaitos jäi haaveeksi

Kemissä petyttiin Vapon päätökseen jäädyttää Ajoksen biodiesellaitosta koskevat suunnitelmansa. Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan pysyvästi ei säkkiin voida pukeutua, vaan katse on suunnattava eteenpäin.

Kotimaan uutiset
Biodiesellaiitos.
Forest BtL

Muutaman viime vuoden aikana Kemissä ja lähiseudulla on saatu totuttautua megaluokan hankkeita koskeviin ikäviin uutisiin. Tuorein kylmä suihku tuli kun Vapo perjantaina ilmoitti laittavansa jäihin suunnitelmat rakentaa biodiesellaitos Kemin Ajokseen.

Alkuvuodesta Stora Enso ilmoitti aikeestaan ajaa alas Veitsiluodon paperikone ykkönen. Aiemmin näppejä jäätiin nuolemaan Fennovoiman ydinvoimalan sijoituspäätöksessä.

Lumilinna-konseptia suunnitellaan ympärivuotiseksi.

Tero Nissinen

Myöskään keskustan alueelle suunniteltu Sarius-hanke ei tunnu tarjoavan apua.

Vapon päätöksen taustalla on Euroopan unionin tukipolitiikan muutokset. Vaikka Kemin kaupunki ei voinut millään lailla vaikuttaa ratkaisuun, päätös kirpaisee kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan niin Kemissä, lähiseudulla kuin koko Lapissakin.

– Mutta koko ajan on kuitenkin oltava erilaisia suunnitelmia. Nyt ei toivoa laiteta megaluokan hankkeisiin, sanoo kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Matkailussa mahdollisuuksia, pk-yrityksissä potentiaalia

Kemin kaupungin johdolla tulevaisuutta luodaan puolella tusinalla linjalla. Kaupunkiympäristön vetovoiman lisääminen on yksi tavoitteista. Yritysten toimintaedellytyksiä on huomioitu Kemintullin ja Veturitallin alueilla.

Tilaa vaativille pk-yrityksille tarkoitetussa Kemintullissa on rakennettu kunnallistekniikkaa. Asuinrakentamista on tulossa uudelle Rovan alueelle.

Kehittämisyhtiönsä Digipoliksen kautta kaupunki on mukana kehittämässä CLT-puutuoterakentamista sekä etsimässä teollisuuden sivuvirtamahdollisuuksia ja uusia tuotteita.

– Matkailussa Kemillä on vielä potentiaalia. Suunnitelmissa on laajentaa lumilinna-konseptia ympärivuotiseksi, kertoo Nissinen.

– Mutta tämä ei tarkoita, että lumilinna olisi jäissä ympäri vuoden, hän lisää.

Lisäksi muun muassa Baltic Bulkilla on laajennussuunnitelmia Ajoksen satamassa sijaitsevan rikastevaraston suhteen.

Lue seuraavaksi