Etelän myyrät houkuttelevat hiiripöllöjä vaellukselle

Kanta-Hämeessä hiiripöllöjä on nähty viime kuukausina enemmän kuin kymmeniin vuosiin. Pohjoisesta tulevat pöllöt lähtevät liikkeelle ruuan perässä. Osa jää uudelle seudulle pidemmäksi aikaa ja pistää pesän pystyyn.

luonto
Hiiripöllö nielee myyrää.
Raine Martikainen / Yle

Kanta-Hämeessä on tehty talven aikana poikkeuksellisen paljon hiiripöllöhavaintoja. Hämeenlinnalainen lintuharrastaja Juhani Koivu arvioi, että kyseessä on luultavasti paras hiiripöllöjen vaellus vuosikymmeniin.

– En muista nähneeni vastaavaa aiempina vuosina. Yleensä on niin, että tänne tulee muutamia yksilöitä, korkeintaan kymmenkunta, mutta nyt täällä on useampia kymmeniä hiiripöllöjä.

Koivun mukaan ensimmäiset havainnot tehtiin syyskuussa, ja tahti on kiihtynyt talven mittaan.

– Talven aikana hiiripöllöjen määrä on todennäköisesti lisääntynyt. Tosin sama yksilö on voinut näyttäytyä eri puolilla, sillä hiiripöllö on liikkuvaa sorttia. Lisäksi se saalistaa aukeilla paikoilla, joista se on helppo havaita, kuten pelloilla ja teiden varsilla.

Ruoka ei riitä pohjoisessa

Hiiripöllöt tulevat pohjoisesta ruuan eli myyrien perässä.

– Suurin osa näistä pöllöistä on tullut Venäjältä, osa Lapista. Siellä myyräkanta on käynyt vähiin, ja pöllöt lähtevät vaellukselle Etelä-Suomeen sellaisille paikoille, joista myyriä löytyy.

Hiiripöllöt ovat tervetulleita vieraita hävittäessään myyriä, jotka saavat aikaan paljon taimituhoja. Mutta vaikka hiiripöllöjä on nyt paljon, nekään eivät saa myyriä kuriin.

– Kovin suurta merkitystä vaelluspöllöillä ei ole myyräkantaan. Kanta-Häme on niin laaja alue, etteivät nämä pöllöt riitä.

Osa jää pesimään

Jos hiiripöllön haluaa nähdä kantahämäläisessä luonnossa, alkaa olla kiire. Hiiripöllö pesii varhain keväällä, kertoo Koivu.

– Ensi kuussa hiiripöllöt aloittavat soidinmenot, ja ne lähtevät kohti pohjoista.

Aikaisempien huippuvuosien perusteella Koivu tosin uskoo, että muutama pari jää pesimään vaelluspaikalleen.

– Jos myyräkanta pysyy ennallaan, saattaa olla, että muutama pöllöpari jää tänne. Evon alueella on hyvinä vuosina parikin pesää.