Näin lämmintä pohjoisessa vain joka kolmaskymmenes talvi

Lämmin talvi harmittaa talviurheilijoita, näkyy ensiavussa ja pakottaa reippaammankin hidastamaan tahtia. Meteorologi Asko Hutilan mukaan talvi on poikkeuksellisen lämmin varsinkin Pohjois-Suomessa.

Kotimaa
Hiekoitushiekkaa ja liukasta
Minna Aula / Yle

Lämpömittari näyttää plusasteita vaikka on helmikuu. Lumet sulavat vauhdilla, askel hidastuu väkisin ja varovaisista askeleista huolimatta kengät luistavat alta. Keväisistä auringonsäteistä pääsee kyllä nauttimaan, kunhan varustus vain on oikea.

Lämmin sää johtuu suursäätilasta, jota on nyt jatkunut poikkeuksellisen pitkään.

Asko Hutila

– Minulla on nämä kävelysauvat ja jalassa kengän päälle laitettavat liukuesteet. Ilman näitä en kyllä olisi lähtenyt lenkille ollenkaan, hymyilee kemiläinen Auli Siekkinen.

Siekkinen harmittelee lämmintä talvea, joka vaikuttaa talviurheiluun.

– Hiihtämään tekisi mieli, mutta kelit eivät ole olleet kohdallaan. Tulisi edes vähän pakkasta, Siekkinen naurahtaa.

Poikkeuksellinen, mutta ei harvinainen

Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Asko Hutila toteaa, että nyt eletään poikkeuksellista talvea.

– Pohjois-Suomessa on jopa kahdeksan astetta normaalia talvea lämpimämpää. Koko Suomessa tämä talvi on ollut poikkeuksellisen lämmin, Hutila selvittää.

Tulisi edes vähän pakkasta.

Auli Siekkinen

Vaikka tilastollisesti näin lämmintä ei ole kuin joka 30. talvi, ei Hutilan mukaan ole vielä syytä huoleen.

– Lämmin sää johtuu suursäätilasta, jota on nyt jatkunut poikkeuksellisen pitkään. Syytä huoleen ei silti ole, lämpimiä talvia Suomen sääoloissa on nähty ennenkin, Hutila toteaa.

Ilmaiset liukuesteet on otettu ilolla vastaan

Tervolassa yli 65-vuotiaat on huomioitu ilmaisilla liukuesteillä, joita kunta osti vuoden alussa tuhat kappaletta.

– Liukuesteistä jo puolet on haettu ja ikä-ihmiset ovat kiitelleet, että ilman niitä liikkuminen olisi jäänyt paljon vähemmälle, kertoo Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska.

Simoska kertoo, että liukueste-tempauksen tarkoituksen oli vähentää terveyskeskuksen jonoja, ja että siinä on jossain määrin onnistuttukin.

– Kyllä olen semmoista viestiä kuullut, että liukuesteillä olisi hieman pystytty vähentämään kaatumisonnettomuuksia, Simoska summaa.