Trukinvalmistaja teki miljoonakaupan Australiaan - "Löysivät meidät netistä"

Pietarsaarelainen Solving Oy on saanut historiansa suurimman automaattitrukkitilauksen kaivosteollisuudelta Australiasta. 25 trukin valmistus alkaa kevään aikana ja laivaus toiselle puolen maailmaa ensi vuodenvaihteessa.

talous
Pietarsaarelainen Solving Oy valmistaa sekä automaatti- että ilmatyynytrukkeja.
Kalle Niskala / Yle

Ensimmäinen yhteydenotto australialaisyhtiöstä pietarsaarelaiseen Solvingiin tuli pari vuotta sitten. Kaivosyhtiö, BHP Billiton Iron Ore, perustaa Länsi-Australiaan radanvarteen korjaamon parillekymmenelletuhannelle malmivaunulle, mitä varten se tarvitsee neljäntyyppisiä automaattitrukkeja siirtämään vaunujen osia. Aiemmin lentokone-, energia- ja autoteollisuudelle tuotteita toimittaneen Solving Oy:n trukeille tuli nyt tarvetta.

– Kaikkiin siirtotehtäviin automaattisessa junavaunujen korjausverstaassa eli alkaen kuormalavojen siirrosta ja päättyen kokonaisten malmivaunujen siirtoon, sanoo automaattitrukkiliiketoiminnan johtaja Pekka Joensuu Ab Solving Oy:stä.

Kaupan hintaa osapuolet eivät kerro, mutta se noussee useisiin miljooniin. 25 trukin tekeminen alkaa keväällä ja laivattavaksi toiselle puolen maailmaa ne valmistuvat vuodenvaihteessa. Mukaan lähtee asennusryhmä. Automaattitrukeilla on huoltohallissa 120 pysäkkiä.

Kyllä se on jännittävä juttu, kun mietitään, että voidaan viedä täältä päin Suomea tätä meidän teknologiaa toiselle puolelle maailmaa.

Peter Björk, toimitusjohtaja

– Kyllä se on jännittävä juttu, kun mietitään, että voidaan viedä täältä päin Suomea teknologiaa toiselle puolelle maailmaa. Tämä asiakas otti yhteyttä ja on käynyt katsomassa meidän kanssa referenssikohteita, sanoo Solving Oy:n toimitusjohtaja Peter Björk.

Automaattitrukkeja jo puolet liikevaihdosta

Yritys arvelee, että ostaja löysi sen tiedot aiemmista suurteollisuuden trukkikaupoista ja referensseistä netin kautta. Solving perustettiin 1977 ja se työllistää nyt 50 henkeä ja lisäksi 30 alihankkijaa, joista ostetaan mm. insinöörityötä.

– Uusia työntekijöitä palkkaamme nyt myös. Hyvin koulutetusta työvoimasta on tarvetta koko ajan, sanoo Peter Björk.

Yli 30 vuotta sitten Solving erikoistui ilmatyynytrukkeihin, jotka nostavat jättitaakkoja. Nyt automaattitrukkien osuus on jo puolet liikevaihdosta. Australian malmivaunukorjaamossa niiden taakat ovat 2–22 tonnia. Trukinkuljettajien sijaan automaattitrukit tarvitsevat huoltoryhmän.

– Automaattisessa verstaassa on huoltotila, jossa Solvingin laitteita huolletaan. Kyllä siellä pieni porukka pitää olla, joka huoltaa meidän laitteita, sanoo automaattitrukkiliiketoiminnan johtaja Pekka Joensuu Solving Oy:stä.

Solving Oy:n liikevaihto on viime vuosina ollut 10–12 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on ilmatyynyjä valmistava tytäryhtiö Ruotsissa sekä yhtiöitä muun muassa Englannissa, Italiassa ja Saksassa. Kaikkiaan yritysrypäs työllistää 150 henkeä.