Hyppää sisältöön

Kysely SDP:n aktiiveille: Rinteellä vahva kannatus

Ajankohtaisen kakkosen kyselyssä 43 prosenttia vastaajista kannattaa Antti Rinnettä SDP:n puheenjohtajaksi. Nykyinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen saa 26 prosentin kannatuksen. Noin kolmannes ei ole vielä päättänyt kantaansa. Puoluesihteeri Reijo Paanasen jatkokausi saa kyselyssä vankan tuen.

Ajankohtainen kakkonen kysyi puheenjohtajakantaa SDP:n yhdeksän piirijärjestön puoluekokousedustajaehdokkailta ja jo valituilta kokousedustajilta. Yhteystiedot kerättiin piirijärjestöiltä. Neljältä piirijärjestöltä tietoja ei saatu.

Sähköpostikysely lähetettiin lähes 700 ihmiselle. Kyselyyn vastasi yli 500 puoluekokousedustajaa tai -ehdokasta. Vastausprosentti oli 76.

Tilanteen jännittyneisyydestä puoluekentällä kertoo osaltaan se, että kyselyn manipuloinnista on jo ehditty esittää epäilyjä. Näyttöä manipuloinnista emme ole havainneet.

Rinteellä hyvät asemat

Vaikka kysely ei kata kaikkia piirijärjestöjä, ja mukana on myös ehdokkaita, jotka eivät tule edustajiksi pääsemään, voidaan tuloksia pitää vähintään suuntaa antavina.

Haastaja, Ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Antti Rinne on kerännyt jo vankan tukijoukon tulevien puoluekokousedustajien keskuudessa. Istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen joutuu käymään kovan taistelun asemastaan kevään aikana, eikä jatkokausi ole kyselyn valossa lainkaan itsestään selvä.

Vastaajista 43 prosenttia kannattaa Rinnettä. Urpilaisen takana seisoo 26 prosenttia. Vajaa kolmannes eli 28 prosenttia ei ole vielä päättänyt kumpaa kannattaa, ja 3 prosenttia ei halua kertoa kantaansa.

Huomattava osa vastaajista on siis vasta ehdolla puoluekokousedustajaksi. Kiinnostavaa onkin, vaikuttaako kannatusjakaumaan se, onko vastaaja jo valittu edustaja vai vasta ehdolla tehtävään. Jakaumat ovat varsin samankaltaisia molemmissa ryhmissä.

Jo valituista edustajista 41 prosenttia kannattaa Rinnettä ja 21 prosenttia Urpilaista. Runsas kolmannes ei ole vielä päättänyt kantaansa. Edustajaehdokkaista Rinteen takana on 42 prosenttia ja Urpilaisen kannalla 28. Vajaa kolmannes pohtii vielä kantaansa.

Antti tuo puolueelle uutta jämäkkyyttä

Avoimissa vastauksissa Rinnettä kehutaan karismaattiseksi ja vasemmistolaiseksi demariksi, joka puhuttelee duunareita ja nostaa puolueen kannatuksen jälleen nousuun:

Rinne on uskottava ja luotettava johtaja, jonka johdolla SDP voi taas nousta kärkipaikalle.

Rinteellä on vahva tuki tavallisten duunareiden keskuudessa. Koetaan, että nykyinen puoluejohto on elitisöitynyt.

Olemme hävinneet monet vaalit peräkkäin. Puolue tarvitsee muutosta. Antti tuo puolueelle uutta jämäkkyyttä.

Rinteen kannattajien mielestä Urpilaisen aika on ohitse:

Vaaleissa Urpilaisen näytöt ovat todella huonot, tätä vauhtia SDP:tä uhkaa der Untergang, perikato.

Jutan aika on ohi. Nyt tarvitaan oikeaa työväen miestä nostamaan puolueen kannatus.

Uuteen nousuun on vaikea päästä ilman kasvojen vaihtoa. Kansa ei halua nähdä Juttaa seuraavana pääministerinä, joten hänestä ei myöskään sellaista tule.

Jutta on nykyaikaisempi ja pätevämpi sekä nuorempi

Urpilaisen tukijat pitävät häntä pätevänä, vastuullisena ja uudenaikaisena.

Urpilainen on Rinnettä uskottavampi. Parasta ei pidä vaihtaa kesken vaalikauden.

Jutta on tehnyt loistavaa työtä valtiovarainministerinä, ja ehkä sen vuoksi aika puolueen johtamiselle on jäänyt vähiin.

Nyt on väärä aika tällaisiin muutoksiin. Jutta on nykyaikaisempi ja pätevämpi sekä nuorempi.

Rinteeseen Urpilaisen kannattajat suhtautuvat epäluuloisesti.

Antti Rinteellä ei ole kykyjä, karismaa, osaamista tai muita edellytyksiä toimia puheenjohtajana. Hänellä on hämäriä rahasotkuja menneisyydessään ja hänen edustamansa siipi väheksyy ja ulossulkee korkeasti koulutettuja puolueen jäseniä.

Antti Rinteen kokemus politiikasta eduskunta- ja muutenkin valtakunnan tasolla on olematon. Se ei riitä SDP:n puheenjohtajaksi.

Rinne on jäänyt vähän jälkeen ns. Savupiippumaailmaan.

Rinne jyrää isoissa piireissä

Rinteen kannatus on korkeinta Etelä-Suomen isoissa demaripiireissä. Jyrkin ero löytyy Pirkanmaalla, jossa Rinnettä kannattaa 51 prosenttia vastaajista ja Urpilainen jää 17 prosenttiin. Rinteen kannatus on 40–50 prosentin tuntumassa myös Uudellamaalla (50 %), Helsingissä (42 %), Kaakkois-Suomessa (45 %) ja Varsinais-Suomessa (40 %). Urpilaisen kannatus näissä piireissä jää 20–30 prosentin luokkaan.

Urpilaisen takana on selkeästi vain Oulu, jossa 49 prosenttia vastaajista tukee häntä. Myös pienessä suomenruotsalaisessa piirissä (Finlands Svenska Socialdemokrater) Urpilainen on vetänyt Rinteeseen kaulaa. Muissa kyselyssä mukana olleissa piirijärjestöissä puntit ovat kutakuinkin tasan.

Keskimäärin kolmannes vastaajista ei ole vielä päättänyt kantaansa. Lapin, Pohjanmaan, Satakunnan ja Hämeen demaripiirit eivät olleet kyselyssä mukana.

Miehet tukevat Rinnettä, naiset Urpilaista

Vastaajan sukupuoli vaikuttaa merkittävästi puheenjohtajakantaan. Noin joka toinen miesvastaaja (49 %) on ryhmittynyt Rinteen taakse, kun taas naisten keskuudessa Urpilainen on keulapaikalla (37 %). Rinteellä on kuitenkin noin kolmanneksen osuus myös naisvastaajista. Enemmistö kaikista vastaajista on miehiä.

Myös avoimissa vastauksissa heilautetaan sukupuolikorttia:

Demarit tarvitsevat nyt voimakkaan miesjohtajan, joka vie demarit nousuun ja tuo tehtaalla työskentelevät miehet takaisin SDP:n kannattajiksi. lisäksi Jutta on nostanut aivan liian paljon naisia hyville ja näyttäville paikoille. NYT ON KOVAN MIESPUHEENJOHTAJAN AIKA!

Antti Rinnettä en missään nimessä kannata. Vaikka ay-liike on toki saavuttanut hienoja asioita työntekijän kannalta, on miesten saunailloissa tekemiin diileihin perustuva politiikka vastenmielistä.

Kolmas ehdokas?

Muutamissa vastauksissa kaivattiin kolmatta ehdokasta kisaan:

Kannatuksen suunta on väärä, mutta hyppy tuntemattomaankin arveluttaa. Vaihto voisi johtaa ojasta allikkoon. Olisiko kolmatta ehdokasta?

Linjakysymykset eivät ole tulleet vielä esiin ja toivottavasti tulee vielä joku kova nimi mukaan pj-kisaan.

Paanasen jatkolle vahva tuki

Mediassa esiintyneiden tietojen mukaan myös puoluesihteeri Reijo Paanaselle oltaisiin hakemassa vastaehdokasta. Tehtävä voi osoittautua ylivoimaiseksi, sillä kyselyssä vastaajien valtaosa (68 %) kannattaa jatkokautta Paanaselle.

Ajankohtainen kakkonen käsittelee SDP:n puheenjohtajakamppailua ti 25.2. klo 21.00 TV2:ssa

Julkaisemme datan kaikkien käyttöön. Kyselyn aineiston voi ladata itselleen Excel-tiedostona tästä (.zip). Aineistoa voi käyttää vapaasti, mutta lähteenä on mainittava Yle Uutiset. Aineiston lisenssi on CC-BY-SA 4.0 (siirryt toiseen palveluun).

Juttua täydennetty kello 20.05: Kyselyn manipuloinnista on esitetty epäilyjä. Näyttöä manipuloinnista emme ole havainneet.