Tutkimus: Muutama minuutti Tetriksen peluuta voi pelastaa tupakkalakon tai laihdutuskuurin

Koeryhmä, joka sai pelata näköaistia stimuloivaa peliä, kun herkkujen tai tupakan himo oli ankarimmillaan, selvisi koettelemuksesta paremmin kuin muut.

Brittiläisen Plymouthin yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä pika-avun rakoilevaan tupakkalakkoon, laihdutuskuuriin tai viinanhimon hillitsemiseen. He kertovat saaneensa vahvistuksen teorialle, joka mukaan mielikuvilla on keskeinen asema mielihaluissa, ja uskovat kykenevänsä auttamaan itsekurin ylläpidossa.

Tutkijoiden mukaan ihmisen aivot luovat mielikuvan tupakasta, ruoasta tai alkoholista sekä sen tuottamasta mielihyvästä. Usein tuo kuva johtaa tahdonvoiman pettämiseen. 

Tutkijat havaitsivat, että nautintoaineiden ja herkkujen aiheuttama himo aaltoilee ja että aallon huippu on vain muutamien minuuttien mittainen. Jos nuo minuutit keskittää näköaistia stimuloivaan toimintaan, vaara menee ohi, tutkijat sanovat.

Tetriksen palikat nujersivat neljänneksen mielihaluista

Appetite (siirryt toiseen palveluun)-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tahdonvoiman tukena käytettiin tietokonepeliklassikko Tetristä. Siinä kerätään pisteitä kokoamalla värikkäistä palikkaryppäistä vaakasuoria rivejä.

Kahden tutkimusryhmän jäseniä pyydettiin kertomaan mielihalunsa kohde ja se, kuinka voimakas ja häiritsevä himo oli. Toinen ryhmä pantiin pelaamaan Tetristä, ja toinenkin istutettiin tietokoneen ääreen, mutta koneen sanottiin yrittävän ladata peliä. 

Kolme minuuttia myöhemmin ryhmille esitettiin uudelleen samat kysymykset. Tetristä pelanneet kuvailivat mielihalunsa 24 prosenttia pienemmiksi kuin ryhmä, joka ei ollut päässyt pelaamaan.

– Kontrollinen tunne on tärkeä motivaation säilyttämisessä. Tetriksestä voi olla apua, ja se on useimmille helposti saatavilla kotona tai työpaikalla, professori Jackie Andarde sanoo.