1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapo haudannut aikeet Kaskisten biodieseltehtaasta

Vapo ei toistaiseksi aloita biodieselin tuotantoa Suomessa. Viime viikolla yhtiö ilmoitti jäädyttävänsä Kemiin suunnittelun tehdashankkeen. Maanantaina sanomalehti Pohjalainen uutisoi verkkosivuillaan, että myös Kaskisten tehdassuunnitelmista on luovuttu toistaiseksi.

talous
Tomi Yli-Kyyny
YLE

Vapo vetäytyy toistaiseksi aikeistaan käynnistää biodieseltuotanto. Yhtiö suunnitteli liikennepolttoaineeksi kelpaavan biodieselin tuotantoa puupohjaisista raaka-aineista Kemiin ja Kaskisiin. Viime viikolla yhtiön hallitus ilmoitti, että Kemin hankeen suunnittelu jäädytetään. Samalla päätös tarkoittaa käytännöstä luopumista toteutuslistalla toisena olleesta Kaskisten tehdashankkeesta. Kaskisten hankkeen jäädyttämisestä uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Pohjalainen verkkosivuillaan.

Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny vahvisti Yle Pohjanmaalle maanantaina, että yhtiön hallituksen päätös tarkoittaa myös Kaskisten hankkeen hautaamista. Syynä on se, ettei hankkeelle ole saatu rahoittajia. Rahoittajien epävarmuutta on lisännyt EU:ssa valmisteluvaiheessa oleva pitkittynyt ja epävarma lainsäädäntö biopolttoaineista.

Tomi Yli-Kyyny arvioi, että teknisesti tehtaan valmistaminen olisi ollut ollut mahdollista, mutta kannattavaksi sitä ei nykytilanteessa ilman EU.n poliittista tukea saataisi. Hintaetu on fossiilisista raaka-aineista tuotetulla dieselöljyllä.

- Tällä hetkellä puudiesel maksaa kaksikertaa enemmän kuin fossiilinen öljy, tiivistää Yli-Kyyny hintaeron.

Vielä viime vuonna tehdashankkeen arvioitiin toteutuessaan työllistävän Kaskisissa 100 henkilöä suoraan ja välillisesti jopa 400 henkilöä.

Lue seuraavaksi