Homovastainen laki heijastaa ugandalaisten asenteita

Ugandan päätös saattaa voimaan laki, joka määrää homoseksuaalisuuden harjoittamisesta elinkautisen vankeuden, herättää kohua länsimaissa. Ugandassa lakia kannatetaan – asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat kautta linjan hyvin tiukkoja, kirjoittaa Ugandassa 2010–2012 asunut toimittaja Petri Burtsov.

Näkökulmat
Ugandan ensimmäisen gay pride -kulkueen osallistujia.
Ugandan ensimmäisen gay pride -kulkueen osallistujia pääkaupunki Kampalassa elokuussa 2012.Rachel Adams / EPA

Laki syrjii seksuaalivähemmistöjä lähes kaikkialla Afrikassa.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kaventava lakiehdotus on ollut työn alla jo vuodesta 2009 lähtien ja sen alkuperäisessä versiossa homoseksuaalisuuden harjoittamisesta vaadittiin pahimmassa tapauksessa jopa kuolemantuomiota.

On muistettava, että homoseksuaalisuus on laitonta jo Ugandan aiempien lakien mukaan, niin kuin se on suurimmassa osassa Saharan eteläpuoleisen Afrikan maista. Käsittääkseni Etelä-Afrikka on ainoa alueen maa, missä laki ei tavalla tai toisella syrji seksuaalivähemmistöjä. Haastatellessani ihmisiä Ruandassa, Ugandassa, Keniassa ja Tansaniassa en huomannut minkäänlaisia eroja asenteissa seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Ugandalaisten seksuaalivähemmistöjen oltava varuillaan

Jokaisen kuvan yhteydessä oli heidän osoitetietonsa ja kehotus "Hirttäkää heidät".

Monet Ugandassa tapaamistani homoista ja lesboista eivät uskaltaneet julkisesti näyttää seksuaalista suuntautumistaan, sillä se olisi ollut hengenvaarallista.

Vuoden 2010 lokakuussa, kuolemantuomiovaatimuksen ollessa vielä realistinen vaihtoehto, Ugandan pääkaupungissa Kampalassa toiminut Rolling Stone -lehti julkaisi artikkelin, jossa maan 100 kuuluisinta homoa ja lesboa esiteltiin nimen ja kuvan kanssa. Jokaisen kuvan yhteydessä oli heidän osoitetietonsa ja kehotus "Hirttäkää heidät".

Vaikeinta on niillä, jotka tarvitsevat jatkuvaa terveydenhuoltoa, kuten esimerkiksi HIV-potilailla. Heidän on vaikeaa löytää terveyskeskuksia, jotka suostuvat palvelemaan heitä, sillä uuden lain myötä terveysviranomaiset ovat velvollisia vankeusrangaistuksen uhalla raportoimaan seksuaalivähemmistöön kuuluvat kansalaiset.

Rangaistuksia puolustetaan afrikkalaisilla arvoilla

Maalla ei ole varaa menettää kehitysapurahoja. Länsimailla on siis keinoja vaikuttaa.

Media ja poliitikot puhuvat usein perinteisistä afrikkalaisista arvoista ja niiden homovastaisuudesta. Tämä yksinkertaistaa monitahoisen ongelman. Afrikka on valtava, yli miljardin asukkaan ja tuhansien kulttuurien, heimojen ja kielien tilkkutäkki. Ei siis ole olemassa mitään "afrikkalaisia" arvoja, samoin kun ei ole olemassa "afrikkalaista" kulttuuriakaan. Jo pelkästään Ugandassa tapasin monia homoseksuaalisuutta paheksuvia, mutta toisaalta myös monia homoseksuaalisuuden oikeuksia puolustavia ja näiden oikeuksien eteen töitä tekeviä paikallisia. Asenteet siis elävät ja muokkautuvat.

Usein erityisesti kansainvälisessä mediassa viitataan ugandalaisten tiukkojen homokantojen johtuvan homovastaista sanomaa levittävistä äärikonservatiivisista amerikkalaispastoreista. Tiedossa on, että homovastaisen lain valmistelua on tukenut taloudellisesti useampi amerikkalainen konservatiivikristityistä koostuva liike. Laki ei ehkä koskaan olisi edennyt tähän pisteeseen ilman merkittävää apua ulkomailta, mutta on amerikkalaispastorien yliarviointia pistää ugandalaisten tiukat homokannat pelkästään heidän piikkiinsä.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni allekirjoittamassa homovastaisen lakia.
Ugandan presidentti Yoweri Museveni allekirjoitti homovastaisen lain 24. helmikuuta.Ronald Kabuubi / EPA

Mielenkiintoista on, että tavallisilta ugandalaisilta kysyessä homoutta vastustetaan usein viitaten ihmisten lisääntymiseen ja siihen, että homot ja lesbot eivät voi lisääntyä. Eräs ugandalaisministeri jopa sanoi hiljattain, että ugandalaiset kuolevat sukupuuttoon, mikäli homous yleistyy. Väestönkasvu Ugandassa on kuitenkin yksi maailman nopeimmista ja perheissä on usein vähintään kuusi lasta, usein enemmän.

Lännen mahdollisuudet vaikuttaa syrjintään ovat heikenneet

Uganda on edelleen hyvin köyhä maa ja sen budjetista viidesosa tulee kehitysapuna. Vaikka lupaukset öljymiljoonista vuoden 2006 öljylöydösten jälkeen ovat saaneet maan johdon käyttäytymään yhä uhmakkaammin kehitysavun antajien edessä, ei maalla ole varaa menettää kehitysapurahoja. Länsimailla on siis keinoja vaikuttaa Ugandan lainsäädäntöön, kuten kuolemantuomiopykälän poisto "homolaista" osoitti.

Sukupuolivähemmistöjen tukijat osoittavat mieltään homovastaista lakia vastaan.
Sukupuolivähemmistöjen tukijat osoittivat mieltään homovastaista lakia vastaan Ugandan lähetystön ulkopuolella Nairobissa, Keniassa 10. helmikuuta. Ugandassa hyväksyttiin vastikään laki, jonka nojalla homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita jopa elinkautiseen vankeuteen. Dai Kurokawa / EPA

Nämä keinot ovat kuitenkin vähenemässä. Kiinan merkitys on monissa Afrikan maissa, kuten myös Ugandassa, ajamassa länsimaiden ohi. Kiina on mieluisa kumppani siksi, että se ei aseta kehitysavulleen samanlaisia ehtoja esimerkiksi ihmisoikeuksien suhteen kuin länsimaat.

Konkreettinen esimerkki länsimaiden hupenevasta vaikutusvallasta on, ettei edes Itä-Afrikassa erittäin suosittu, kenialaiset sukujuuret omaava Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pystynyt henkilökohtaisella väliintulollaan kääntämään Ugandan presidentin Musevenin päätä homolain suhteen.

Kirjoittaja työskenteli toimittajana Ugandassa vuosina 2010-2012