1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pirun hyvältä tuntuu" – puoli Vieremää juhli olympiasankareita sohjon seassa

Iivo ja Kerttu Niskasen mitalijuhlissa Vieremällä nähtiin maanantaina todellinen yleisöryntäys kurjasta säästä huolimatta. Paikalle saatiin myös yllätysvieras, kun hiihtäjälegenda Juha Mieto kävi toivottamassa Iivo Niskasen tervetulleeksi kultamitalijoukkoon.

urheilu
Ihmisiä mitalijuhlassa Vieremällä.
Epävirallisen arvion mukaan reilusti jopa pari tuhatta ihmistä juhli maanantaina Vieremällä Iivo ja Kerttu Niskasen menestystä Sotshin olympialaisissa.

Arviolta jopa pari tuhatta ihmistä juhlisti maanantai-iltana Vieremän urheilukentällä Iivo ja Kerttu Niskasen menestystä Sotshin talviolympialaisissa. Kansanjuhlan väkimäärä on hämmästyttävä, kun ottaa huomioon, että koko kunnassa on alle 3 900 asukasta.

Vieremällä järjestettävään kansanjuhlaan olympiasankarit kuskattiin hevoskyydillä. Paikalla olleen Ylen toimittajan mukaan juhlatunnelma oli korkealla, vaikka sää oli kurja – Ylen toimittajan mukaan ihmiset seisoivat urheilukentällä "nilkkojaan myöten sohjossa".

Moni katsoja oli saapunut paikalle naapurikunnista ja kauempaakin: Yksi tapahtuman tunnetuista vieraista oli hiihtäjälegenda Juha Mieto, joka toivotti Iivo Niskasen tervetulleeksi "kultamitalijoukkoon". Mietoa ilahdutti erityisesti Niskasten taustajoukoiltaan saama vahva tuki.

Kun Musti lähti viimeiselle osuudelle, ajattelin että hän saa nyt itse päättää, minkävärisen mitalin ottaa.

Iivo Niskanen

– Nämä sisarukset, Kerttu ja Iivo, ovat saaneet periä sellaiset lähtökohdat omilta vanhemmilta, että siihen ollut hyvä rakentaa. Jos perimät ei ole kohdallaan, ei ole mitään mahdollisuutta menestyä, vaikka laittaisi dynamiittia takapuoleen. Siihen kun pistetään pitkäjänteinen askeettinen harjoitus ja sen jälkeen pää vielä kestää, niin tulosta tuloo, Mieto murjaisi.

"Musti saa päättää, minkä värisen mitalin ottaa"

Kansanjuhlan yleisölle näytettiin screeniltä huippuhetkiä Iivo ja Kerttu Niskasen hiihdoista olympialaisissa. Myös hiihtäjät itse näkivät suoritukset ensimmäistä kertaa.

– Ajan mittaan kerkeää enemmän miettiä tätä, mutta koko ajan tuntuu vain paremmalta. Mitalin jälkeen on tuntunut ihan pirun hyvältä, Kerttu hehkutti.

Iivo-veli puolestaan kuvaili omaa suoritustaan miesten parisprintissä "tähänastisen elämänsä hiihdoksi". Hän kertoi sopineensa hiihtojärjestyksestä edellisenä iltana Sami Jauhojärven kanssa siten, että "Musti" saisi hiihtää ankkuriosuuden.

– Kun Musti lähti viimeiselle osuudelle, ajattelin että hän saa nyt itse päättää, minkä värisen mitalin ottaa, Iivo heitti.

Iivo kertoi toivovansa vielä henkilökohtaista mitalia ja ennakoi, että jonakin päivänä sellainen on samalla tavalla esillä kuin parisprintin kultalätkä tänä päivänä.

Kuopiolta kymppitonnin yhteistyösopimus

Iivo ja Kerttu Niskanen palasivat Venäjältä Suomeen maanantaina aamupäivällä. Iltapäivällä heidät otettiin lämpimästi vastaan Rissalan lentokentällä Pohjois-Savossa. Vieremän kunta ja Kuopion kaupunki onnittelivat sisaruksia ja Sakari Kuosmanen esitti Finlandia-hymnin kunnianosoituksena olympiamenestyksestä.

Iivo ja Kerttu Niskanen ovat saaneet tänään kelpo huomionosoituksia myös muualta maakunnassa. Kuopiossa asuva Iivo Niskanen saa kotikaupungiltaan 10 000 euron arvoisen yhteistyösopimuksen. Lisäksi kaupunki päätti tukea Iivo Niskasen kunniaksi järjestettyä kansanjuhlaa Puijon mäkihyppykisojen yhteydessä 7 000 eurolla.

Siihen kun pistetään pitkäjänteinen askeettinen harjoitus ja sen jälkeen pää vielä kestää, niin tulosta tuloo.

Juha Mieto

Pohjois-Savon liitto puolestaan myönsi sekä Iivo että Kerttu Niskaselle 2 000 euron stipendit kiitoksena menestymisestä talviolympialaisissa.

Iivo Niskanen voitti Sotshin olympialaisissa kultaa miesten parisprintissä yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Kerttu Niskanen haali kisoista kaksi hopeamitalia: toisen naisten viestistä ja toisen parisprintistä yhdessä Aino-Kaisa Saarisen kanssa. Molemmat hiihtäjät saalistivat vielä henkilökohtaisilta matkoilta yhden nelossijan.

Niskaset ovat molemmat kotoisin Vieremältä.

Lue seuraavaksi