1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Breivikin olot tutkittiin - valitukset aiheettomia, sanoo poliisi

Breivikin listaamien konkreettisten vaatimusten joukossa ovat muun muassa hänen nykyistä pelikonsoliaan modernimpi malli ja mukava nojatuoli. Hän vertasi niiden puuttumista kidutukseen.

Norjan poliisi kertoo saaneensa päätökseen alustavat tutkimukset joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin valituksesta vankilaoloistaan, jotka hänen mukaansa muistuttavat kidutusta. Hän on uhannut ryhtyä syömälakkoon tehostaakseen valitustaan Ilan vankilaa ja Norjan vankeinhoitolaitosta vastaan. 

Breivikin listaamien vaatimusten joukossa on muun muassa mukava nojatuoli.

Breivik on valittanut oikeusministerille siitä, ettei hänellä ole vankilassa kylliksi tekemistä tai mahdollisuuksia ilmaista itseään. Myös ruumiintarkastukset ovat hänen asianajajansa mukaan Norjan lain määrittelemää törkeää kidutusta.

Poliisipäällikkö Ingrid Wirum kertoo, että valitukset on tarkastettu nykyisen lainsäädännön valossa. Tulos oli, etteivät Ilan vankila ja valituksessa mainitut ihmiset ole syyllistyneet vääryyksiin, Wirum sanoo.

Breivik ei ole vastauksesta yllättynyt, kertoo hänen asianajajansa. Poliisi ei vaikuta halunneen tutkia kunnolla valitusta, jonka tukena on huomattava määrä todisteita Euroopan vankilasäädösten ja ihmisoikeuksien rikkomisesta, asianajaja sanoo.

Breivikin listaamien konkreettisten vaatimusten joukossa ovat muun muassa hänen nykyistä pelikonsoliaan modernimpi malli ja mukava nojatuoli.

Breivik tappoi kesällä 2011 kahdessa iskussa 77 ihmistä, ensin pommilla Oslossa ja sitten ampumalla Utøyan saarella. Hänet on tuomittu 21 vuodeksi vankeuteen.