Piladokumentti vallankaappausyrityksestä hämmentää ja kuohuttaa Espanjassa

Korkein oikeus ei antanut lupaa julkaista asiakirjoja vallankaappausyrityksestä, joka uhkasi Espanjan demokratisoitumista 33 vuotta sitten. Sunnuntaina televisio otti päätökseen kantaa omalla "dokumentillaan".

Kritiikiksi tarkoitettu piladokumentti vuoden 1981 sotilasvallankaappausyrityksestä on herännyt Espanjassa kiihkeitä tunteita puolesta ja vastaan. Miltei tunnin mittaisessa ohjelmassa väitettiin hyvin todentuntuisesti, että kaappausyritys oli tarkoitettu ainoastaan kiillottaman kuningas Juan Carlosin mainetta.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi 33 vuotta yrityksestä, joka oli tehdä tyhjäksi Espanjan demokratisoitumisen. Diktaattori Francisco Francon kuolemasta oli tuolloin vasta kuusi vuotta.

Kaappausyritys on espanjalaisille erittäin tärkeä käänne heidän maansa lähimenneisyydessä. Yksityisen La Sexta -kanavan _Operaatio Palatsi _-ohjelman katsoi 5,2 miljoonan ihmisen jättiyleisö.

"Dokumentin" mukaan 200 kansalliskaartilaisen hyökkäys parlamenttiin ja tulitus pöytiensä alle piiloutuneiden kansanedustajien ylitse oli pelkkä näytös. Kaappausyritys päättyi, kun täyteen sotilasasuun pukeutunut Juan Carlos komensi suorassa tv-lähetyksessä sotilaat takaisin kasarmiin ja kehotti kansalaisia luottamaan demokratiaan.

Operaatio Palatsissa väitettiin, että hallitus oli juoninut koko jutun tukeakseen kuningasta valtionpäämiehenä ja suojellakseen Espanjan haurasta demokratiaa. Oscar-palkittu ohjaaja José Luis Garcia vakuutti ohjelmassa olleensa kuvaamassa parlamentissa. Kuvat sinänsä olivat tosia.

Ohjelman lopuksi paljastettiin, että "dokumentti" oli valetta ja tarkoitettu protestiksi korkeimman oikeuden päätökselle, jonka mukaan kaappausta yrittäneiden oikeudenkäynnin asiakirjat ovat edelleen salaisia. "Olisimme halunneet kertoa helmikuun 23. päivän todellisen tarinan, mutta se ei ole mahdollista", ohjelman lopussa luki.