Professori: Ukraina tarvitsee talousapua myös Venäjältä

Lännen talousapu rahan tarpeessa olevalle Ukrainalle vaatisi paljon pidempää valmistelua kuin Venäjän, sanoo Venäjä-asiantuntija Pekka Sutela.

Ulkomaat
Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela Ylen tv-uutisten studiovieraana.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela Ylen tv-uutisten studiovieraana.Yle

Venäjän talouteen perehtynyt professori Pekka Sutela arvioi Ukrainan tarvitsevan taloudellista apua sekä Venäjältä että lännestä.

– Venäjä pystyy halutessaan – koska se maksaa suoraan valtion kassasta – maksamaan kohtuullisen paljon hyvin nopealla maksatusajalla. Mutta ei Venäjäkään anna rahoja hallitukselle, jonka olemassaolosta ei ole mitään tietoa, Sutela arvioi Yle Uutisten haastattelussa.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, EU:n ja mahdollisesti Yhdysvaltojen yhteinen rahoituspaketti taasen vaatii Sutelan mukaan paljon pidempiä valmisteluja.

IMF ja EU ovat ilmoittaneet antavansa Ukrainalle merkittävää taloudellista apua sitten, kun maahan on saatu uusi hallitus. EU pitää ehtona sitä, että Ukraina alkaa uudistaa talouttaan.

"Maata tuskin jaetaan kahtia"

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi maanantaina, että Ukrainan mielenosoitukset uhkaavat myös Venäjän etuja ja sen kansalaisten turvallisuutta.

Yle Uutisten haastattelema ukrainalaisnainen kertoi monen pelkäävän, että Venäjä haluaa jakaa Ukrainan kahteen tai kolmeen osaan. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Sutela ei usko, että pelko on aiheellinen.

– On mahdollista, että maan sisällä syntyy uudestaan levottomuuksia. Jos nämä levottomuudet kohdistuvat vahvasti esimerkiksi Krimillä runsaasti asuviin Venäjän kansalaisiin, niin silloin Venäjän johto joutuu miettimään tarkkaan, pitäisikö heidän puuttua asioihin vai ei.