Hyppää sisältöön

Älä tee näitä virheitä asuntoa ostaessasi – asiantuntijat paljastavat suomalaisten pahimmat asuntomokat

Millainen asunto kannattaa ostaa, kuinka suuri asuntolaina on riski ja mitkä myyjän esittelemät paperit kannattaa tutkia tarkimmin? Yle Uutiset kokosi suomalaisilta asuntokaupan asiantuntijoilta parhaat vinkit asunnonostajille.

Kuva: Yle

1. Älä maksa ylihintaa

Pahin virhe on maksaa asunnosta kovaa ylihintaa esimerkiksi asunnon kuntoon, kokoon tai sijaintiin nähden. Hintatasosta saa kattavan käsityksen tutkimalla alueen tai kaupunginosan vastaavankokoisten asuntojen toteutuneet kauppahinnat (siirryt toiseen palveluun) ja vertaamalla niitä haluamasi asunnon pyyntihintaan. Kannattaa pitää mielessä, että asuntoa myyvä välittäjä on myyjän asiamies ja pyrkii saamaan asunnosta mahdollisimman korkean hinnan.

2. Älä osta liian kallista asuntoa

Yksi pahimmista virheistä on ostaa omiin tuloihin nähden liian kallis asunto. Vaikka korkotaso on juuri nyt matala, laina-ajat ovat pitkiä, joten puskuria on hyvä olla. Oman maksukyvyn voi selvittää laskemalla, ettei lainanlyhennysten ja korkojen yhteissumma ylitä 40 prosenttia nettotuloista edes kuuden prosentin korolla stressitestattuna. Lainaa on lyhennettävä myös taloustilanteen yllättäen muuttuessa, esimerkiksi työttömyyden tai pitkän sairausloman aikana. Jos et pysty maksamaan edes korkoja, asunto joutuu äkkiä vasaran alle. Muista kilpailuttaa pankkien asuntolainatarjoukset.

3. Älä osta itsellesi sopimatonta asuntoa

Tutki, vastaavatko asunnon sijainti, koko ja muut ominaisuudet juuri sinun tarpeitasi. Onko viidennessä kerroksessa sijaitsevan huoneiston rapussa hissi, onko lähistöllä kauppoja ja muita palveluja, sijaitseeko asunto toimivien liikenneyhteyksien varrella ja onko siinä parkkipaikka, jos omistat auton. Jos asunto rakennetaan uudelle alueelle ja sen vieressä on tyhjä tontti, selvitä tontin kaavoitussuunnitelmat.

4. Älä osta sikaa säkissä

Tutustu kohteeseen huolellisesti. Perehdy taloyhtiön papereihin ja kysele lisätietoja. Myyjän ja välittäjän vastuulla on kertoa kaikki olennaiset tiedot, mutta joskus myyjä ei itsekään tiedä kaikkia piilovirheitä. Tärkeintä on selvittää muun muassa asunnon ja taloyhtiön kunto, taloyhtiön menneet ja tulevat remontit, hoitovastikkeen ja muiden asumiskulujen, kuten lämmityskulujen suuruus. Perehdy taloyhtiön tilinpäätöstietoihin, isännöitsijäntodistukseen ja energiatodistukseen. Tarvittaessa pyydä papereiden tulkitsemiseen apua asiantuntevalta ystävältä tai tuttavalta.

5. Älä unohda remonttikustannuksia

Perehdy taloyhtiön korjaussuunnitelmiin ja arvioi, kuinka suuria investointeja yhtiön remontit tulevaisuudessa vaativat. Arvioi, onko sinulla varaa maksaa, jos taloyhtiöön muutaman vuoden sisällä päätetään tehdä esimerkiksi kallis putki- tai julkisivuremontti. Laajimman mahdollisen putkiremontin kustannukset voivat nousta jopa 1 000 euroon neliöltä, mikä tuo asuntoon merkittävästi lisää hintaa. Jos taloyhtiöllä ei ole uskottavaa selvitystä tulevien vuosien aikana tarvittavista remonteista, asunnon osto on suuri riski.

6. Älä laiminlyö kuntoarvioon perehtymistä

Perehdy sekä tuoreimpaan että mahdollisesti jo aiemmin laadittuihin kuntotarkastusraportteihin. Tutki raporttia hyvissä ajoin ennen kauppaa ja varmista, että ymmärrät, mitä sen merkinnät tarkoittavat. Selvitä, onko kuntoarvio pintapuolinen vai onko asunnon rakenteetkin tutkittu. Jos kuntoarviota ei ole, sovi sen teettämisestä ja kustannusten jakamisesta yhdessä myyjän kanssa. Älä luota raporttiin sokeasti, se voi olla puutteellinen.

7. Älä osta erikoista asuntoa muuttotappioalueelta, jos haluat myydä sen edelleen

Mieti, saatko asunnon tarvittaessa myytyä eteenpäin ja säilyttääkö se arvonsa. Keskeinen tekijä asunnon jälleenmyyntiarvoa määritettäessä on sijainti. Helpoiten kaupaksi menevät kasvukeskuksissa sijaitsevat kerrostaloasunnot, mutta haasteita voi aiheuttaa muuttotappiokaupungissa sijaitsevan, ison omakotitalon myyminen – varsinkin siinä tapauksessa, että kohde on erikoinen tai eksoottinen.

8. Älä sivuuta outoa hajua

Hyödynnä asunnon arvioinnissa hajuaistiasi. Outo haju voi olla merkki kosteusvaurioista, homeesta tai muista kemiallisista sisäilmaongelmista, jotka voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja tehdä asunnosta asuinkelvottoman. "Pieniltäkin" vaikuttavien homevaurioiden korjaamiseen voi upota omaisuuksia, eivätkä ne välttämättä poista ongelmaa. Pinnallinen kosteusmittaus ei takaa sitä, etteikö rakenteista voisi löytyä kosteusvaurioita. Homevaurio ei aina edellytä virtaavia vesiä.

9. Älä unohda merkitä kaikkea kauppakirjaan

Katso, että kaikki kauppaan kuuluvat asiat on mainittu kauppakirjassa. Tutki myös, mihin kaikkeen kauppakirja sinua velvoittaa, esimerkiksi yhtiölainojen hoitamiseen. Usein kaupan ehtoja tarkennetaan tarjousneuvottelujen aikana, joten pidä huoli, että lopulliseen kauppakirjaan kirjataan pienimmätkin muuttuneet yksityiskohdat. Jos asuntokaupasta myöhemmin koituu ongelmia ja kauppaa puidaan esimerkiksi oikeudessa, kauppakirja tutkitaan ensimmäisenä.

10. Pidä järki päässä

Arvioi huolellisesti, miten järkevää asunnon hankinta kokonaisuudessaan on. Vaikeuksia on luvassa, jos kaupan jälkeen asunto osoittautuu vääränlaiseksi. Kaupan purkamisesta tai hinnanalennuksesta riitely vie valtavasti voimia, joten viisainta on arvioida riskit etukäteen pahimman skenaarion mukaisesti. Kuluttajaneuvonnan puoleen asunnonostajat kääntyvät yleensä silloin, kun asunnon kunto paljastuu kaupanteon jälkeen huonommaksi kuin ostaja on kaupantekohetkellä kuvitellut. Kuluttajariitalautakuntaan asti valitetaan eniten kosteusongelmista.

Artikkelia varten on haastateltu Huoneistokeskuksen toimitusjohtajaa Antti Asteljokea, Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajaa Ari Paunaa, Itä-Uudenmaan maistraatin johtavaa kuluttajaoikeusneuvojaa Raija Marttalaa, Kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtajaa Päivi Korpiolaa, Isännöintiliiton toimitusjohtajaa Tero Heikkilää, Danske Bankin henkilöasiakkaiden luottoyksikön johtajaa Anne Sinkkoa ja Asumisterveysliiton rakennusterveysasiantuntijaa Hannele Rämöä.