1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidentintekijät-dokumentin ohjaaja täysin eri linjoilla puoluesihteeri Tujusen kanssa

Presidentintekijät-elokuvan ohjaaja Tuukka Temosen mukaan kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujusella on ollut oikeus vaikuttaa elokuvaan, mutta täyttä veto-oikeutta hänelle ei koskaan sovittu.

Kotimaan uutiset
Puoluesihteeri Taru Tujunen elokuvassa Presidentintekijät.
Presidentintekijät-elokuvan ohjaaja Tuukka Temosen mukaan kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujusella on ollut oikeus vaikuttaa elokuvaan, mutta täyttä veto-oikeutta hänelle ei koskaan sovittu.

Presidentintekijät-dokumentin ohjaaja Tuukka Temonen kiistää kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen väitteen, että Tujuselle olisi sovittu oikeus päättää elokuvassa käytettävästä materiaalista. Temonen sanoo, että Tujuselle on tarjottu mahdollisuutta keskustella elokuvasta ja sitä kautta vaikuttaa lopputulokseen.

– Keskustelu tarkoittaa sitä, että siitä keskustellaan, eikä niin, että hän päättää ja määrää, mitä siinä elokuvassa on, Temonen tarkentaa.

Tujunen on kertonut solmineensa suusanallisen sopimuksen Temosen kanssa vuonna 2011 siitä, mitä kuva- ja ääniaineistoa Temonen saa levittää Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta.

– Tämän muotoinen [sopimus], mitä Tujunen sanoo, että hänellä on veto-oikeus materiaaliin, sen julkaisuun ja koko elokuvan hyllyttämiseen, niin sellaista ei tietenkään ole, Temonen toteaa.

Ohjaajan mukaan Tujunen on nähnyt elokuvan ja tältä pohjalta esittänyt yhtä korjausta, joka tehtiin elokuvaan. Temosen mielestä tästä voi päätellä, että Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan kampanjapäällikkönä toiminut Tujunen olisi hyväksynyt lopputuloksen.

Temonen kertoo, että Tujuselle ja kumppaneille on tarjottu mahdollisuutta katsoa elokuva uudestaan, mutta siitä on kieltäydytty.

Kiista materiaalin säilyttämisestä

Presidentti Sauli Niinistö on toivonut, että häntä koskeva yksityisluontoinen materiaali säilytetään Temosen yhtiön tai presidentin hallussa. Materiaali on kuitenkin myös elokuvan toisen tuottajan, Helsinki-filmin, hallussa.

– Nämä ovat järjestelykysymyksiä ja uskon, että löytyy joku sopu, mihin kaikki ovat tyytyväisiä, Temonen sanoo.

Temonen ei ota kantaa Helsinki-filmin ilmoitukseen pitää kopiot materiaalista. Hän kuitenkin toteaa, että on luontevaa, että toisella tuottajalla on materiaalit hallussa.

– Se on selvä, että tämä materiaali ei ole kenenkään muun käyttöön. Siitä ei tulla tekemään mitään uusia versioita, Temonen vakuuttaa.

Tujusen mukaan sopimus dokumentin tekemisestä solmittiin ainoastaan Temosen yrityksen kanssa. Ohjaaja ihmettelee Tujusen kertomaa. Temosen mukaan myöhemmin projektista poisjättäytynyt tuotantoyhtiö Tarinatalo oli mukana heti ensimmäisessä palaverissa.

– En voi ymmärtää, miten Tujunen on saanut sellaisen käsityksen, että tällaisia massiivisia elokuvaprojekteja viedään yksin läpi, Temonen ihmettelee.

Kun Tarinatalon kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen materiaalin omistuksesta, Temonen kuvasi elokuvan omaan piikkiin. Helsinki-filmi tuli myöhemmin mukaan projektiin toiseksi tuottajaksi.

"Kyseessä ei ole propaganda-elokuva kokoomuksesta "

Materiaalikiistojen lisäksi Presidentintekijät-dokumentissa puoluesihteeri Tujusta häiritsee elokuvan kohde, eli kampanjatyö. Tujusen mukaan Temonen halusi tehdä alunperin elokuvaa Sauli Niinistöstä, mutta valmis elokuva kääntyikin seuraamaan pääasiassa Tujusen johtamaa kampanjatyötä.

Temosen mukaan kyseessä ei ole missään vaiheessa ollut henkilökuva. Elokuvan esikuvana on Bill Clintonin presidentinvaalikampanjasta kertova War Room -dokumentti.

– Silloin kun me olemme ehdokas Niinistön kanssa käyneet tämän elokuvan läpi, niin elokuvan työnimi vielä oli Saulin takana, Temonen kertoo.

Temonen katsoo, että Tujusen mielestä hänen olisi pitänyt sopia kuvaamisesta kokoomuksen kanssa. Tämä vaihtoehto ei edes käynyt Temosen mielessä.

– Eihän kokoomus ole tässä sopimusyhteistyökumppani, koska tämä ei kerro kokoomuksesta, vaan kampanjasta. Niinistöltä on pyydetty lupa elokuvan tekemiseen ja hän on siihen suostunut. Tässä kohtaa oletan, että ehdokas itse vastaa omasta kampanjastaan, niin kuin vastaakin.

– Kyseessä ei ole propaganda-elokuva kokoomuksesta.

Lue seuraavaksi