Janukovitšin kotikaupungin asukkaat: Presidentti oli liian heikko

Kotikaupunki Donetsk on kääntänyt selkänsä syrjäytetylle presidentille Viktor Janukovitšille. Epäluulo maan länsiosan oppositiojohtajiin on kuitenkin syvässä.

Ukraina

Osalle hän on petturi, osalle liian heikko. Ukrainan syrjäytetyn presidentin kotikaupugissa Donetskissakaan ei kaivata Viktor Janukovitšia takaisin valtaan.

Janukovitš syntyi Ukrainan venäjänkielisessä itäosassa sijaitsevassa teollisuuskaupungissa Donetskissa 1950. Kotikaupunkikin on kuitenkin hylännyt presidentin sen jälkeen kun parlamentti syrjäytti hänet ja hänet etsintäkuulutettiin joukkosurmasta epäiltynä.

– Ihmiset täällä ovat pettyneitä Janukovitšiin, sanoo Donbassin hiilikaivoksessa työskentelevä Tatiana.

Donetskilainen taksikuski puolestaan arvosteli Janukovitšia liian heikoksi, huolimatta siitä, että Kiovassa 82 ihmistä kuoli, kun turvallisuusjoukot avasivat tulen mielenosoittajia vastaan.

Kourallinen Janukovitšin entisiä kannattajia, kovan linjan kommunisteja ja muita henkilöitä on viime päivinä kokoontunut Donetskin Lenininaukiolle vaatimaan autonomista Itä-Ukrainaa. Kovan linjan kannattajat ovat kuitenkin niin ikään kääntäneet selkänsä Janukovitšille ja arvostelevat häntä jyrkin sanoin.

Eläkkeellä oleva rakennustyöläinen Viktor Afinogejev sanoo, että Ukrainan uusi johto on "myynyt maan eurooppalaisille ja amerikkalaisille". Afinogejev ja hänen kumppaninsa ovat pystyttäneet leirin, jota neuvostosymboleina tunnetut sirpit ja vasarat koristavat. Paikalla on kuitenkin vain parisenkymmentä ihmistä – verrattuna Kiovan Maidanin satoihin tuhansiin.

Janukovitš nousi valtaan Donetskista, jossa hän oli aluksi varakuvernööri, sitten 1997–2002 Donetskin maakunnan kuvernööri. Donetskilaiset muistuttavat, että Janukovitš oli "laillisesti äänestetty" valtiojohtaja viisivuotiskaudelle.

Itäukrainalaiset eivät luota oppositiojohtajiin eivätkä erityisesti vuoden 2004 oranssin vallankumouksen sankariin Julia Timošenkoon.

– Lännen asukkaat ovat samanlaisia kuin mekin, ainoastaan heidän poliittiset johtajansa ovat äärimielisiä, sanoo Nina Aleksandrovna, 72.

Aleksandrovna vakuuttaa, että kaikki voivat kuitenkin elämää yhdessä.

Lähteet: AFP