Lintujen laulukausi alkanut Lapissa

Lapin lintukevät on alkamassa poikkeuksellisen aikaisin. Yksi selvä kevään merkki on jo kuultu Lapissa: lintujen laulu on lisääntynyt. Muuttolintuja on odotettavissa Lappiin lähipäivinä ja -viikkoina.

luonto
Helmipöllö lähikuvassa.
Helmipöllö.Mirva Korpela / Yle

Laulunsa ovat aloittaneet muun muassa tali- ja sinitiaiset. Helmipöllöjen puputus puolestaan kertoo, että myyräkanta on vahvistunut, kertoo lintuharrastaja Pirkka Aalto Kemijärveltä.

- Tali- ja sinitiaisten laulua, viherpeippojen ryystämistä ja varpusten silputusta kuulee jo siellä täällä. Teeret ovat aloittaneet kukerruksensa ja kesykyyhkyt kujerruksensa. Kohentuneesta myyräkannasta kertovat puolestaan pimeän aikaan puputtavat helmipöllöt.

Ensimmäiset muuttolinnut ovat rantautuneet viime päivinä Suomeen. Poikkeuksellisen lauhat säät ovat tuoneet Etelä-Suomeen jo satoja töyhtöhyyppiä sekä lukuisia uuttukyyhkyjä, kiuruja ja mustavariksia. Laulujoutsenia, telkkiä, isokoskeloita ja lokkeja on nähty sisämaassakin, ja rannikoilla on nähty jo muuttavia haahkojakin.

- Vuosien välisestä vaihtelusta kertoo se, että varsinkin töyhtöhyyppiä on Suomessa nyt jo enemmän kuin viime vuonna maaliskuun lopulla, Pirkka Aalto sanoo.

Harmaalokki yllätti

Pirkka Aallon mukaan melkoinen yllättäjä Lapin oloissa on harmaalokki, joka pistäytyi Ranualla 7. helmikuuta.

- Oliko se kevätmuuttaja vai Jäämereltä pitkälle sisämaahan vahingossa eksynyt harhailija, sitä on vaikea sanoa.

- Kuitenkin Kemiin ja Kuusamoon ensimmäiset muuttavat harmaalokit saapuivat sunnuntaina 23. helmikuuta., eli lähipäivinä niitä nähdään taas meilläkin. Sen sijaan 19. helmikuuta Ivalossa koillista kohti lentänyt merilokki oli jo selkeä kevätmuuttaja.

Siivekkäitä sankareita

Pirkka Aalto kertoo, että merikotka on viihtynyt viime päivinä Rovaniemen Vanttauskoskella, mutta se on alueella talvehtinut yksilö.

- Muita talvehtimisessaan onnistuneita sankareita ovat muun muassa Muonion Kutunivan 11 laulujoutsenta, Enontekiön toistakymmentä sinisorsaa, Rovaniemen Niesin siipirikko tukkasotka ja Savukosken Arajärven neljä isokoskeloa. Peippoja on talvehtinut eri puolilla Lappia ja turkinkyyhkykin on jälleen kerran selviytynyt sydäntalven läpi Rovaniemen Ahokankaantiellä.

- Lähipäivinä ja -viikkoina alkanee muuttolintuja saapua myös Lappiin. Ruotsin puolella on jo havaittu pulmusia Perämeren pohjukassa Haaparannalla. Kohta niiden valkoisina välkkyvät parvet pyrähtelevät myös Lapin tienvarsilla. Taviokuurnia on nähty Kuusamossa ja myös merikotkia on havaittu jo Kuusamoa myöten. Myös ensimmäiset muuttavat joutsenet, isokoskelot, telkät ja sinisorsat saapuvat maaliskuun koittaessa Lapin sulapaikkoihin.