Luistimet ovat jääneet tänä talvena vähälle käytölle

Luistelukausi uhkaa jäädä tänä talvena normaalia lyhyemmäksi, koska luistelukenttien ylläpito on ollut lämpimän sään vuoksi hankalaa.

luonto
Luistinrata Kemin keskustassa.
Riikka Rautiainen / Yle

Talvilomalaisten urheiluharrastuksia varjostaa liian leuto sää. Esimerkiksi Kemissä ja Torniossa luistelukentät on jouduttu sulkemaan niiden huonon kunnon takia. Luistelukausi on tänä vuonna ollut harvinaisen lyhyt lämpimien kelien vuoksi.

– Vuodenvaihteen jälkeen on päässyt luistelemaan mutta nyt on taas niin lämmintä, että Tornion kentät on jouduttu sulkemaan, kertoo Tornion liikuntatoimenjohtaja Tapio Miettunen.

Pakkasasteita tarvitaan, jotta kentät saadaan kuntoon.

Ilkka Kotala.

Tornion luistelukentillä on loska- ja lumikerros, jota ei voida poistaa ennen kuin kelit kylmenevät.

– Toivottavasti saadaan pian pakkasta, jotta ensi viikolla alkavalle lappilaisten talvilomalle saataisiin jäät luistelukuntoon, Miettunen pohtii.

Lumet karkasivat meren jäältä

Hiihtoladuille pääsee sekä Kemissä että Torniossa. Kemin liikuntasihteeri Ilkka Kotala kertoo, että hiihtolatuja on pystytty pitämään auki kohtalaisesti.

– Ainoastaan meren jäältä tuuli on vienyt kaikki lumet, minkä takia sinne ei ole tällä hetkellä pystytty tamppaamaan latuja. Mutta kun tuulen suunta kääntyy ja ilma jäähtyy, niin uskon, että tilanne muuttuu ja aurinkoladut saadaan taas auki, Kotala toteaa.

Luistimia ei ole tänä talvena päässyt juuri käyttämään, mutta Kotala toivoo, että talvilomalla jäillä päästäisiin viilettämään.

– Vaikka nyt lähes kaikki Kemin kentät ovat kiinni, meillä on tarkoitus talvilomaviikolla pitää kentät kunnossa. Säiden pitäisi olla vähän suotuisammat ja pakkasasteita tarvitaan, jotta kentät saadaan kuntoon, Kotala kertoo.