100 000 rokotuspiikkiä urallaan pistänyt legendaarinen epidemiologi: "Sukupuolitautien polille tuloa hävetään yhä"

Legendan maineeseen Lahdessa noussut eläköityvä epidemiologi kertoo trooppisten tautien yleistyneen Suomessa selvästi. Toisaalta, diagnoosit on nykyään aiempaa helpompi tehdä ja potilaat hoitaa, sillä lääketiede on kehittynyt harppauksilla.

terveys
Kari Lounamo.
Hanski Kinnunen / Yle

Trooppiset taudit ovat lisääntyneet Suomessa. 40-vuotisen uran Lahdessa tartuntatautien virkalääkärinä tehnyt Kari Lounamo sanoo, että valistus tropiikin taudeista on mennyt huonosti matkailijoille perille.

Lounamon mukaan ihmiset tekevät muut matkajärjestelynsä hyvissä ajoin, mutta usein vasta viime tipassa muistetaan, että kaukomailla matkustelua varten on myös otettava rokotteita.

- Muutama vuosi sitten oli kahdeksan malariatapausta eri puolilla Suomea. Ihmiset eivät olleet hakeneetkaan malarialääkkeitä ennaltaehkäisyyn.

Lounamon työvuosien aikana myös sukupuolitautien kirjossa on tapahtunut muutoksia, kun kuppa sekä tippuri ovat väistyneet taka-alalle klamydian ja hiv:n yleistyessä.

- Harvinaiset trooppiset taudit, malaria, denguekuume ja trooppiset madot ovat jääneet mieleen. Vuosittain on tullut muutama denguekuumetapaus ja malariaa ehkä joka toinen vuosi.

Epidemiologi Lounamo sanoo, että lääketiede on kehittynyt paljon viime vuosikymmeninä.

- Onneksi nykyään tunnetaan tauteja ja niiden hoitokeinot. Voimme auttaa ihmisiä. Epidemiologin homma on vähän kuin poliisin tai palokunnan työtä, jos tulee suunnattomia epidemioita. Yksi asia on epidemioiden estäminen, toinen mikrobien tunnistaminen ja hoitaminen.

- Tiede on kehittynyt verrattuna vaikka keskiaikaan, silloin ei tiedetty mitään. Keskiajalla kolmasosa Euroopan väestöstä kuoli ruttoon ja isorokkokin oli vaarallinen tauti, joka on onneksi hävitetty rokotuksin, Kari Lounamo jatkaa.

Erikoiset taudit jäivät mieleen

Kari Lounamo on saavuttanut Lahdessa jopa legendan maineen. Hänelle on pitkän uransa aikana kertynyt valtavasti tietoa ja kokemusta sukupuolitautien sekä matkailijoiden ripuli-, hepatiitti- ja trooppisten tautien hoidosta.

Lahden pääterveysaseman neljännessä kerroksessa moni lahtelainen on jännittänyt lääkärille menoa. Lounamo sanoo, että suhtautuminen sukupuolitautien poliklinikalla käymiseen on säilynyt vuosikaudet ennallaan.

Epidemiologin homma on vähän kuin poliisin tai palokunnan työtä, jos tulee suunnattomia epidemioita.

Kari Lounamo

- Potilaita jännittää. Jopa hissitasanteella monet katsovat, ettei kukaan näe, kun tulee ovesta sisään. Odotushuoneessa istuvaa voi ahdistaa, jos paikalla on puolituttuja näkemässä.

Monenlaisia vaivoja hoitanut epidemiologi kertoo, että uran aikana hoidettujen potilaiden määrää on mahdotonta ynnätä. Sen sijaan rokotuksia hän laskee antaneensa jopa 100 000 piikin verran aikoinaan, kun rokottamisen hoiti lääkäri eikä sairaanhoitaja.

Mieleen ovat jääneet lähinnä erikoiset, kaukomailta tulleet taudit, rutiinivastaanotot eivät niinkään.

Kari Lounamo jää eläkkeelle helmikuun viimeisenä päivänä. Eläkepäiviään hän ei ole suunnitellut vaan aikoo katsoa, mitä elämä tuo eläkeläiselle eteen.

- Olen hoitanut työni, ja seuraaja jatkaa tästä. Ei tunnu haikealta. Eläkepäiville en ole suunnitellut mitään, mutta kunnosta on pidettävä huolta, että säilyy pitkään terveenä.