Paikkaa itse hampaasi virkkuukoukulla – kynsiviilalla lohkeamat sileiksi

Kun hammaslääkäriin on jonoa ja paikka irtoaa hampaasta, on apu yhtä lähellä kuin lähin apteekki. Apteekin hyllyltä löytyy nykyään täytemateriaalia, joka on tarkoitettu väliaikaiseen hampaan paikkaamiseen kotona.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Kuvittele tilanne, että ruokatunnilla hampaasta irtoaa paikka. Koska kipu ei ole sietämätön, voi hammaslääkärin tapaaminen siirtyä jopa viikkojen päähän. Harmia hampaassa ammottava reikä toki tuo, mutta apu on lähellä, jos sitä vain osaa etsiä.

- Apteekista saa nykyään hampaisiin tarkoitettua väliaikaista paikka-ainetta, jolla voi itse korjata vaikka lohjenneen hampaan, kertoo Mikkelin Urpolan apteekin proviisori Heli Raatikainen.

Proviisori Heli Raatikainen painottaa, ettei hampaan omatoiminen korjaaminen korvaa hammaslääkärikäyntiä. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Pienessä tuubissa myytävää tahnaa neuvotaan töpöttelemään rikkoutuneeseen hampaaseen vaikka hammastikun, virkkuukoukun tai muun pienen instrumentin avulla. Jopa yksin hampaan paikkaus onnistuu eikä siihen tarvita sen kummempia välineitä.

- Tämä aine kovettuu muutamassa minuutissa, mutta sen jälkeen pitää puremista varoa muutaman tunnin ajan. Kipua tahna myös lievittää, kun sillä tukitaan mahdollisesti näkyvä hampaan ydin.

Heli Raatikainen muistuttaa, ettei itse tehty väliaikainen paikka missään nimessä korvaa hammaslääkärillä käyntiä.

- Muutaman kerran kuukaudessa tätä käydään meiltä kysymässä, mutta ei se onneksi vielä ihan arkipäivää ole, että hampaita itse paikattaisiin, Raatikainen nauraa.

Kynsiviilalla hammas sileäksi

Mikkelin kaupungilta kerrotaan, ettei ainakaan hammashoidon henkilökuntaa ole ohjeistettu passittamaan potilaita apteekin hyllylle reikäisen hampaan kanssa. Hammaslääkärin vastaanotolla itse paikattuja hampaita näkyy silloin tällöin.

- Ihan uusi asiahan tämä hampaiden omatoiminen paikkaaminen ei ole, mutta kyllä täytyy myöntää että viime vuosina se on yleistynyt. Ja kyllä siihen yhtenä syynä ovat hammaslääkärijonot. Hyvä ensiapuhan se väliaikainen paikka on mutta ei siitä hoidoksi ole, hammaslääkäri Heikki Reinikainen toteaa.

Reinikainen suosittelisi väliaikaista apteekinpaikkaa juuri lohjenneeseen hampaaseen, jota vihloo.

- Vihlonta kertoo siitä, että hammas on elossa. Paikka helpottaa vihlomiseen ja tekee ehkä terävästäkin hampaasta kieliystävällisemmän, mutta ei siitä muuta apua juuri ole.

Hankalasti lohjennutta hammasta voi hammaslääkärin mukaan jopa itse hioa paperisella kynsiviilalla. 

- Sen jälkeen voi laittaa apteekin paikka-ainetta ja odotella hammaslääkärille pääsyä. Kovin pitkäksi aikaa väliaikaista paikkaa en suosittele jätettäväksi hampaaseen, eikä se yleensä siinä kauaa kestäkään, Heikki Reinikainen sanoo.

Vaikka väliaikaisesta omatoimipaikasta onkin apua lohjenneen hampaan vihlomiseen, suosittelee Reinikainen aina ensimmäisenä hammaslääkärin pakeille pyrkimistä. Hammaslääkäripulan kasvattaessa potilasjonoja, on Heikki Reinikaisen ohje selkeä.

- Pidetään hampaista parempaa huolta. Pestään bakteerit pois, käytetään hammaslankaa ja muutenkin huolehditaan suuhygieniasta. Silloin ammattiapuakin tarvitaan vähemmän.