1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kansainvälinen Coupe Mondiale -harmonikkakilpailu toista kertaa Suomeen ensi vuonna

Kiertävä Coupe Mondiale -kilpailu on suomalaisen musiikin näyteikkuna. Kilpailu järjestetään ensi vuonna Turussa. Osallistujia odotetaan jopa 25 eri maasta.

Kuva: Yagmur Özberkan / Yle

Kansainväliset Coupe Mondiale -harmonikkakilpailut käydään ensi vuonna Turussa.

Kilpailuun osallistuvat maailman parhaat nuoret harmonikkataiteilijat jopa 25 eri maasta. Osallistujia odotetaan Euroopan lisäksi aina Aasiasta ja Etelä-Amerikasta saakka. Suomen Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattilan mukaan kansainvälisyys onkin yksi kilpailun parhaista puolista.

– Harmonikka on olemukseltaan jollain tavalla kansallinen soitin. On hyvin kiinnostavaa, kun jokainen osanottaja tuo pienen ripauksen omasta maastaan ja omasta kulttuuristaan. Myös musiikki on hyvin kansainvälistä ja sisältää erilaisia kulttuuritaustoja, sanoo Mattila.

Kilpailussa on seitsemän sarjaa, jotka painottuvat klassiseen ja nykymusiikkiin. Mukana on myös varietee-ohjelmia ja digitaali-harmonikkojen sarja, joka vastaa nykypäivän teknistyneeseen musiikkiin.

Suomessa kilpaillaan nyt toista kertaa

Coupe Mondiale järjestetään Suomessa nyt toista kertaa. Edellisestä kerrasta tulee ensi vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Tuolloin tapahtumapaikkana oli Helsingin Finlandia-talo.

Tämä on suomalaisille soittajille suomalaisen musiikin näyteikkuna.

Kimmo Mattila

Kilpailussa pääpaino on musiikissa, mutta tapahtumaan liittyy myös matkailunäkökulma.

– Tämä on suomalaisille soittajille suomalaisen musiikin näyteikkuna. On tilaisuus osoittaa suomalaista osaamista, esitellä suomalaista musiikkia ja asioita, Mattila sanoo.

Vaikka kilpailuun otetaan vain tietty määrä osanottajia, voivat kaikki harmonikkamusiikista kiinnostuneet hyötyä tapahtumasta.

– Suomalaisilla on erinomainen tilaisuus tulla mukaan. Ei pelkästään osallistua kilpailuun, vaan kokea kansainvälinen ilmapiiri, kuunnella toisia ja saada itselleen hyviä vaikutteita musiikkitarjonnasta.

Coupe Mondiale -harmonikkakilpailut järjestetään Turun Logomossa 6.–11.10.2015.