Boko Haram surmasi jälleen koululaisia Nigeriassa

Islamilaista valtiota vaativa ja jo nimensä puolesta koulutusta vastustava järjestö on ottanut taktiikakseen iskeä öiseen aikaan koulujen asuntoloihin. Buni Yadin iskussa kuolleiden määrä on noussut 59:ään.

Ulkomaat

Ääri-islamistiset kapinalliset ovat hyökänneet Koillis-Nigeriassa Yoben osavaltiossa koulun asuntolaan ja ampuneen oppilaita vuoteisiinsa. Ampumisen jälkeen hyökkääjät sytyttivät koulun tuleen.

Poliisin ja sairaalalähteiden mukaan tiistain vastaisena yönä tehdyssä iskussa kuoli 59 poikaa. Monien kerrotaan jääneen liekkeihin palossa, joka tuhosi koulun kaikki rakennukset. Ruumiita löytyi iskun jälkeen myös lähiympäristöstä, jonne kuolettavasti haavoittuneet lapset olivat yrittäneet paeta. Koulun oppilaat ovat 11–18-vuotiaita.

Buni Yadissa tehdystä iskusta epäillään Boko Haram -järjestöä, joka vastustaa länsimaisen tyyppistä koulujärjestelmää ja vaatii Pohjois-Nigeriaan islamistista valtiota. Pohjoisten osavaltioiden asukkaiden enemmistö on muslimeja.

Boko Haram, jonka nimi tarkoittaa "läntinen koulutus on syntiä", on tehnyt yli neljä vuotta kestäneen kapinansa aikana useita iskuja kouluja vastaan. Syyskuussa ainakin 40 opiskelijaa kuoli maatalousoppilaitoksen asuntolaan tehdyssä öisessä iskussa, ja kesäkuussa vastaava hyökkäys vaati 22 opiskelijan hengen.

Uusi taktiikka: tyttöjen sieppaaminen

Yobe on yksi kolmesta Nigerian koillisesta osavaltiosta, joihin määrättiin viime toukokuussa hätätila, kun armeija aloitti operaation Boko Haramin murskaamiseksi. Verityöt ovat kuitenkin jatkuneet. Viime viikolla kahdessa iskussa kuoli yli 200 ihmistä.

Siviilien tappamisen lisäksi Boko Haram on viime aikoina alkanut siepata tyttöjä. Taktiikka muistuttaa Ugandan sissiliikkeen Herran vastarinta-armeijan toimintaa menneillä vuosikymmenillä.

Armeijan kyvyttömyys suojella asukkaita herättää alueella raivoa. Presidentti Goodluck Jonathan puolusti maanantaina lehdistötilaisuudessa armeijaa ja sanoi sen saaneen voittoja Boko Haramia vastaan.

Hän sanoi myös, että Nigeria tekee yhteistyötä Kamerunin viranomaisten kanssa estääkseen kapinallisten pakenemisen rajan yli iskujensa jälkeen. Kapinalliset oleskelevat pääasiassa rajan vuoristoalueella Gwozassa.

Lähteet: Reuters, AFP