1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tunnettu bitcoin-välittäjä lopetti – satoja miljoonia kateissa?

Bitcoin-digitaalirahaa välittävä jättiyhtiö on kadonnut. Nyt sen asiakkaat etsivät kuumeisesti tietoa hukassa olevista jopa miljoonien eurojen rahapoteistaan.

talous
Bitcoin
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO

Aikoinaan maailman johtava digitaalirahaa eli bitcoineja välittänyt yhtiö Mt. Gox on lakannut toimimasta. Yhtiö on käytännössä hävinnyt verkosta, eikä yhtiön johtoon ole saatu mitään yhteyttä. Sen nettisivut ovat lakanneet toimimasta.

Muut suuret bitcoin-yhtiöt, Coinbase, Circle ja BTC China ovat luvanneet julkaista yhteisen tiedotteen Mt. Gox -yhtiön tilaan liittyen.

Ennakkotietojen mukaan siinä vakuutetaan, että ongelma on Mt. Goxin, ei bitcoin-järjestelmän.

Lisäksi Re/code-uutissivustolla (siirryt toiseen palveluun)kerrotaan, että Mt. Gox olisi kertonut olevansa vararikossa tai ainakin sen partaalla.

Mt. Gox jäädytti palvelunsa eli varojen siirron yhtiön ulkopuolelle helmikuun puolivälissä. Yhtiö kertoi jäädyttämisen johtuvan järjestelmän haavoittuvuudesta.

Käytännössä jäädyttäminen tarkoittaa, että jopa 744 000 bitcoinia on saattanut hävitä bittiavaruuteen. Määrä tarkoittaa nykykurssilla sitä, että virtuaalirahaa voi olla hukassa mikä tahansa summa 280 miljoonan ja 350 miljoonan euron välillä.

Nyt sijoittajat ja virtuaalirahaa ostaneet pohtivat, menettävätkö Mt. Goxiin rahojaan laittaneet lopullisesti osuutensa vai pelastavatko muut bitcoin-yhtiöt ihmisten rahat.

Korjaus 25.2. klo 14.45: Mt. Goxia kutsuttiin jutussa virheellisesti maailman suurimmaksi bitcoin-välittäjäksi.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi