Nykyajan kalamies hakee saalista, mutta ei kotiinviemisiksi

Catch and Release -kalastus on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kalan vapauttamisella halutaan parantaa kalakantoja. Kokeneen kalastusoppaan mielestä tapa on nykyaikaa, mutta kalamiesten pitäisi suhtautua siihen vähemmän kiihkomielisesti.

Kotimaa
Perhokalastaja koskessa
YLE / Anna Sirén

Niin sanottu Catch and Release -kalastus on kasvattanut suosiotaan huomattavasti viime vuosina. Kyse on yksinkertaisesti kalan vapauttamisesta takaisin veteen pyydystämisen jälkeen. Tarkoituksena on parantaa lisääntymistä ja vahvistaa jokien kalakantoja.

Rasvaevällisien vapauttamisesta tiedossa palkinto

Kotkan Korkeakoskella kalastajia houkutellaan tänä kesänä vapauttamaan pyydystämänsä rasvaevälliset lohet takaisin jokeen. Kampanjassa on mukana pari kalastusmatkailuyritystä sekä paikallinen kalastusyhtymä. Vonkaleen vapautuksesta tehdään ilmoitus, ja kampanja-ajan jälkeen eniten lohia vapauttaneet palkitaan kalastusluvilla sekä lahjakortilla.

Vastikään vuoden kalastusoppaaksi valittu Kari Lossi on huomannut, että vapaa-ajan kalastajat hakevat yhä enemmän elämyksiä. Kotiin vietävällä saaliilla ei ole enää niin suurta merkitystä. Catch and Release -kalastuksen sijaan hän puhuu valikoivasta kalastuksesta ja korostaa maalaisjärjen käyttöä.

– Saaliiksi otetaan sellaisia kaloja, jotka eivät ole suvunjatkamisen kannalta niin tärkeitä. Uhanalaisten lajien kohdalla vapauttaminen on enemmän kuin suositeltavaa.

– Osa kalastajista harrastaa vain CR (Catch and Release) -kalastusta ja se on ihan okei, jos ei syö kalaa. Ei pidä kuitenkaan tuomita niitä, jotka haluavat viedä saalista kotiinkin, Kymijoella oppaana toimiva Lossi toteaa.

Kalastajat kärkästä sakkia

Suuresta suosiosta huolimatta Catch and Release -kalastus on saanut osakseen myös kritiikkiä. Pyristeleminen väsyneenä koukku poskessa tuskin on kalalle luontevinta. Lisäksi voidaan kysyä, onko kalan hetkellisellä hädällä huvittelu hyväksyttävää?

– Onhan se selvää, että se on kalalle luonnoton tilanne. Mutta kumpi on parempi: Että kalaa ensin kidutetaan ja sitten tapetaan vai kidutetaan ja sitten lasketaan takaisin? Mielestäni jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, Kari Lossi pohtii.

– CR-kalastajat voivat toisaalta katsoa vähän peiliin. He ovat usein aika kärkkäästi julistamassa tämän kalastusmuodon ainoaksi oikeaksi, mitä se ei tietenkään ole. Vapaa-ajan kalastajat ovat varmaan aktiivisin harrastajaryhmä, joka käy debattia erilaisilla nettifoorumeilla. Välillä sitä käydään enemmän onnistuneesti ja välillä vähemmän.

Pyyntitapahtuman vaikutusta kaloihin on myös tutkittu. Turun ammattikorkeakoulussa vuonna 2009 valmistuneen tutkimuksen mukaan esimerkiksi uistimella pyydetyn normaalikuntoisen hauen voi laskea takaisin pyynnin jälkeen. Vapauttamisesta ei ole haittaa normaalikuntoiselle kalalle. Ainoastaan voimakas verenvuoto kidusten alueella on hauelle haitallista.

Tarve kalastaa ja metsästää on muuttunut suuresti Suomessa, eikä kenenkään tarvitse kalastaa henkensä pitimiksi. Kalastus oli ennen merkittävä elinkeino, ja Kari Lossin mielestä nykyinen sukupolvi on vieraantunut tästä. Ihmisen kalastus- ja metsästysvaistot ovat silti vielä olemassa.

– CR-kalastus on tullut yksinkertaisesti tarpeesta. Yhteiskunta muuttuu ja samalla myös ihmisten tarpeet.