Kokkiohjelmabuumi ja ruokahifistely saavat lapsetkin tarttumaan kauhaan

Lapset loihtivat Marttaliiton kokkikurssilla niin lihapullia, mutakakkua kuin naanleipää. Lähes parikymmentä vuotta kursseja vetänyt Tuija Biskop kertoo, että lasten taidoissa ja kiinnostuksessa on tapahtunut vuosien kuluessa suuria muutoksia. Nyt suunta on taas ylöspäin, minkä taustalla on muun muassa kotien ruokahifistely.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Marttaliiton keittiöissä häärää erityisesti loma-aikoina innokkaita pikkukokkeja. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop on vetänyt kursseja hieman alle 20 vuotta. Hänen mukaansa lasten innostus on ollut viime vuosina kasvussa.

– Kursseja on vuosien kuluessa lisätty, ja nykyään niitä järjestetään kaikkien lomien aikana.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kertoo, että kysyntää riittää myös ympäri maata.

– Kurssit täyttyvät yleensä todella hyvin. Lapset ovat kiinnostuneita ja innostuneita kokkaamisesta. Osa piireistä pitää kursseja ympäri vuoden. Monessa paikassa toiminta keskittyy kuitenkin nimenomaan koulujen loma-aikoihin, Jerkku kertoo.

Yhdeksi syyksi kiinnostuksen kasvuun Tuija Biskop mainitsee television ruokaohjelmat.

– Lasten kiinnostus on kasvanut, kun aihe on ollut julkisuudessa niin vahvasti esillä. Mielestäni se on todella positiivista. Pienenä opitut asiat kantavat elämässä eteenpäin.

– Televisio-ohjelmat ja netti ovat lisänneet osan kiinnostusta kokkaamiseen. Ihmiset saavat insipiraatiota keittiöihin ja ideoita ruoan hifistelyyn, Jerkku sanoo.

Kokkaustaidoissa aaltoliikettä

Biskopin mukaan alakouluikäisten ruuanvalmistustaidoissa on vuosien kuluessa tapahtunut suuria muutoksia.

Kun 18 vuotta sitten aloitin, lapsilla oli perustaidot hyvin hallussa. Lapsista huomasi, että kotona kokataan paljon.

Tuija Biskop, Marttaliitto

– Kun 18 vuotta sitten aloitin, lapsilla oli perustaidot hyvin hallussa. Lapsista huomasi, että kotona kokataan paljon.

Vuosien kuluessa kursseille tuli kuitenkin lapsia, joiden lähtötaso oli pudonnut. Kurssien osallistujamääriä piti tiputtaa, jotta ohjaaja ehti neuvoa kaikkia.

– Nyt innostus ja taitotaso ovat jälleen nousseet. Perustaidot, kuten porkkanoiden ja perunoiden kuoriminen, on monella hyvin hanskassa.

Kurssi on vuosien varrella pyrkinyt uudistumaan vallitsevien ruokatrendien mukaan. Perinteiset ruuat ovat edelleenkin listalla, mutta esimerkiksi kansainväliset vaikutteet näkyivät kokkolalaisten lasten kurssilla naanleivän leipomisena.

– Käytämme nykyään myös ehkä entistä enemmän mausteita. Nytkin lapset innostuivat laittamaan kardemummaa porkkanasalaatin maustekastikkeeseen. Rohkeutta kokeilla löytyy, Biskop kertoo.

Marttaliiton 11 piiriä järjestivät viime vuonna yhteensä 157 Pikkukokki-kurssia yhteensä noin 1650 lapselle. Näiden lisäksi tarjolla oli myös vapaaehtoisten järjestämiä kursseja ja kerhoja.