1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Missä Bubi luuraa? – Huuhkajien paras huhuiluaika on käsillä myös kaupungissa

Kevät on saanut Helsingin cityhuuhkajatkin yleensä äänekkäiksi. Paras huhuiluaika on juuri nyt, mutta yhtään havaintoa kaupunkihuuhkajista ei ole toistaiseksi tehty.

Kuva: Laura Hiisivuori / Luonnontieteellinen keskusmuseo

Helsingin city-huuhkajat ovat ihastuttaneet kaupunkilaisia jo vuosia. Kuuluisin niistä lienee Bubi, joka lensi kansan tietoisuuteen ilmestymällä Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintaotteluun Olympiastadionilla kesäkuussa 2007. Nimensä selostajalegendalta lainannut lintu siivitti joukkueen lopulta voittoon ottelussaan.

Sittemmin jalkapallomaajoukkue on saanut lempinimen Huuhkajat kyseisen tapahtuman ansiosta.

Muutama vuosi myöhemmin huuhkajat ilmestyivät kauppakeskus Forumin katolle pesimään. Poikasten lentoyritykset työllistivät mm. kauppakeskuksen vartijoita, jotka kuljettivat katolta kadulle lennähtäneitä lintuja pois jaloista. Poikaset keräsivät kaduille myös runsaan joukon kiinnostuneita odottamaan uusia lentonäytöksiä.

Kevät on huuhkajahavaintojen kulta-aikaa myös kaupungeissa, sillä yleensä huuhkajat huhuilevat nimenomaan helmi-maaliskuussa. Tänä vuonna havaintoja ei kuitenkaan ole vielä tullut, kertoo kaupunkihuuhkajaryhmän puheenjohtaja Raimo Seppälä lintuyhdistys Tringasta.

Seppälän mukaan huuhkajia on vaikea havaita ilman huhuilua, sillä ne elävät öisin. Päiväsaikaan huuhkajat pysyttelevät yleensä piilossa sekä metsässä että asfalttiviidakossa.

Tringa kaipaakin nyt havaintoja huuhkajista. Citykanikannan pieneneminen on voinut vaikuttaa myös huuhkajien viihtymiseen kaupungissa.

Havainnot linnuista voi lähettää osoitteeseen kaupunkihuuhkajat@tringa.fi (siirryt toiseen palveluun) .