Väärät luulot vaikutuksista kannabiksen ongelma

A-Klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki muistuttaa, että jokainen kannabiksen käyttäjä reagoi päihteeseen eri tavalla.

Kotimaa

Kannabiksen vaikutuksiin liittyy paljon vääriä tulkintoja, sanoo A-Klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Hänen mukaansa ongelmaksi nousevat yksittäisistä kokemuksista kumpuavat väärät syy-seuraussuhteet, joista tulee puolitotuuksia.

– Me olemme kaikki yksilöitä ja reagoimme asioihin erilailla. Yksittäisen ihmisen omista kokemuksista on vaikea tehdä päteviä yleistyksiä, Simojoki sanoo.

Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa kaksi coloradolaista pitkän linjan kannabisaktivistia Kathleen Chippi ja Laura Kriho kehuvat kannabiksen positiivisia vaikutuksia. Mitään haittoja kaksikko ei löydä pilvestä. Simojoki suhtautuu epäilleen kannabisaktivistien ylistykseen.

Chippin ja Krihon mukaan kannabis muun muassa auttaa pahoinvointiin ja parantaa ruokahalua. Simojoen mukaan kyse voi olla siitä, että säännöllisen käytön mukanaan tuoma riippuvuus aiheuttaa sen, että nälän tunnetta ei tule ilman kannabista.

– Se on täysin yksilöllistä, Minulla on ollut potilaita, joilta kannabis on vienyt ruokahalun, Simojoki kertoo.

Simojoki vertaa kannabista alkoholiin selventäessään vääriä syy-seuraussuhteita. Krapulassa tasoittavan juominen parantaa oloa, mutta siitä ei vielä voi päätellä, että alkoholi auttaa pahoinvointiin.

Coloradolaisaktivistien mukaan kannabiksen käytön haitat rajoittuvat silmien punoitukseen, kuivaan suuhun ja kevyeen euforiaan. Simojoki pitää näitä satunnaiskäytön sivuvaikutuksina, mutta säännöllisen käytön haittoja ei voi peittää aurinkolaseilla ja vesihuikalla.

Yhdestä asiasta ylilääkäri on samoilla linjoilla kannabisaktivistien kanssa. Se on kannabiksen aiheuttamia kuolemantapauksien määrä, joka on nolla.

Raportti Coloradon laillistetusta kannabiksesta tänään tiistaina Ajankohtaisessa kakkosessa, TV2 klo 21.00